Tri puta po dvije utakmice

Gradski rivali u Kupu: Velež prošao jednom, Zrinjski dva puta

Mostarski klubovi su do sada po jednom osvajali Kup BiH. Zrinjski 2008. godine pod vodstvom Dragana Jovića, Velež prošle sezone upravo u Zenici protiv Sarajeva.
Sport / Nogomet | 16. 05. 2023. u 01:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrinjski je jedini put Kup BiH osvojio 14. svibnja 2008. godine. Protivnik je bila Sloboda iz Tuzle, igrale su dvije utakmice. Prvu su Tuzlaci dobili na Tušnju golom Kasapovića iz penala u devedesetoj minuti 2:1. U revanšu smo isti rezultat imali nakon gola Landeke u 66. minuti. Na kraju su se pucali penali. Plemići su bili sigurni, Ivanković, Đurić, Žižović i Landeka su pogađali, što se tiče Slobode Osmanhodžić je jedini uspio savladati Mitrovića, Tosunović i Husejinović su šutirali preko gola. Trener Zrinjskog je bio Dragan Jović.

Velež se sve do prošle sezone nije mogao pohvaliti nekim rezultatima u Kupu. Kup uz sve probleme koji su pratili klub nikako nije mogao biti prioritet. Međutim, prošle godine se otvorilo. Zvijezda 09, Sloga Gornji Vakuf/Uskoplje su bili protivnici, a onda je Velež u dva susreta eliminirao Široki Brijeg, pa Tuzla City. Protivnik je bila momčad Sarajeva na Bilinom polju. Prilika jeste bilo u regularnom tijeku, ali golova ne. Slaviša Bogdanović je ušao s klupe i obranio dva penala Mirku Oremušu i Dalu Varešanoviću, a odlučujući gol postigao je Brandao. Za Velež je to bio prvi trofej nakon 36 godina. Trener Veleža je bio Feđa Dudić.

Do sutrašnjeg finala mostarski derbi smo gledali šest puta u Kupu BiH. To su bila tri dvoboja u različitim fazama. Prvi put su se u Kupu BiH Zrinjski i Velež sastali 28.9 2011. godine, radilo se o osmini finala. Pod Bijelim brijegom, nije bilo golova sve do sudačke nadoknade, kada je Demić savladao Melhera.

U preostalom vremenu se nije igralo zbog ulaska navijača Zrinjskog u teren. Kako je utakmica nadoknadno registrirana 0:3, revanš dvoboj nije imao svoju težinu. U revanšu je Velež upisao pobjedu 2:0, pa se plasirao u četvrtfinale. Na klupama su bili Slaven Musa s jedne i Mirza Varešanović s druge strane.

Na novi dvomeč se čekalo do 11. ožujka 2015. godine. Opet je Zrinjski bio domaćin u prvom duelu koji je bio više nego zanimljiv. Zrinjski je dva puta vodio, Velež se vratio, pa je završilo 2:2.
U momčadi Veleža tada su bili Zvonić i Blagojević koji su još uvijek tu, dok je također trener bio Nedim Jusufbegović.

Zrinjski je u tom periodu bio u maloj krizi pa je trener Mišo Krstičević smijenjen. Tako je u revanšu na klupi Plemića sjedio Dalibor Cvitanović. Činilo se kako je Velež imao prednost iz tog prvog susreta, međutim gol Stojkića u finišu prvog dijela je sve promijenio. Stevo Nikolić je u sudačkoj nadoknadi potvrdio prolaz Zrinjskog u polufinale. I ovaj susret nije prošao bez incidenata, jer su finiš obilježili navijači Veleža ulaskom u teren. Nakon ovog susreta Nedim Jusufbegović je digao sidro.

Posljednji put je bilo najmanje neizvjesnosti. Velež je bio u teškoj situaciji, na dnu Prve lige FBiH. Zrinjski je nakon prvog susreta imao velikih 3:0. U revanšu je potvrdio prolaz dalje, još jednom pobjedom 2:1. U to vrijeme, još uvijek ne na klupi Zrinjskog bio Vinko Marinović, dok je Velež vodio Ibro Rahimić. 

Sada se po prvi put sastaju u finalu. Prvi put na neutralnom terenu, igrat će se samo jedna utakmica. 

Kopirati
Drag cursor here to close