Od stadiona do podmićivanja

Zdravko Mamić: Vrhovni sud je donio sramotnu presudu

"Dinamo uplaćuje više u proračun za jednu godinu, nego cijeli hrvatski sport u pet godina. Mi, koji smo donijeli povijesne uspjehe i milijardu eura, smo prognani i osuđeni," kazao je.
Sport / Nogomet | 16. 03. 2021. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveća pravosudna institucija u zemlji je donijela sramotnu presudu, poručio je Zdravko Mamić na konferenciji za novinare u Mostaru, dan nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu osječkog Županijskog suda kojom je odbjegli čelnik Dinama osuđen na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama.

Mamić je u svom podružem izlaganju optužio niz sudaca, među kojima i predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu za korupciju i mito. Istaknuo je da će, ako do toga dođe, zatvorsku kaznu služiti isključivo u BiH, dodavši kako je podnio ostavke na sve funkcije u Dinamu.

"Najveća pravosudna institucija u zemlji je donijela sramotnu presudu. Ljudi će ostati upisani kao zločinci. U povijesti je bilo puno političkih suđenja i montiranih procesa i ovo je jedan takav. Nismo osuđeni za utaju poreza, to nigdje ne piše u presudi. Nema niti jednog eura pranja novca, a Dinamo za kojeg se tvrdi da je oštećen, tvrdi da nije oštećen," kazao je Mamić.

"Ako braća Mamić moraju vratiti novac, onda ga mora vratiti državni proračun, Dejan Lovren i Luka Modrić. Ako ćemo pošteno, oni su suučesnici, novac je kod njih, novac je u državnom proračunu. Kako je moguće da 93 svjedoka tužiteljstva koji su došli u Osijek svjedoče u korist Mamića. Svih 93 svjedoka je svjedočilo u korist braće Mamić," dodao je.

Optužio je predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu da je kriminalac i varalica.

"Čovjek je kleptoman, kriminalac i varalica, čovjek koji odlučuje o pravu u jednoj suverenoj državi Republike Hrvatske. Spreman sam se staviti na dispoziciju džavnom odvjetništvu i USKOKU kako bi dokazao da je Sessa kriminalac i da sam mu osobno donosio novac. Spreman sam surađivati u dokazivanju da je to kriminalac i otimač novca građanima, vrh hobotnice," poručio je.

Mamić je za mito optužio i suca Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vekića, suca Darka Krušlina, ali i suca visokog prekršajnog suda u Zagrebu Nedjeljka Bobana.

"Vekić me reketario, tražio da ga postavim za predsjednika suda u Osijeku. Isplatio sam mu preko 500.000 eura i za to imam dokaze," kazao je Mamić, dodavši: "Imam sve dokaze protiv tih lopova i kriminalnaca. Ima još i drugih. Predsjednik suda Zvonko Vrban je najveći kriminalac koji će kad tad biti smijenjen," kazao je naglasivši kako je o svemu obavijestio DORH.

Mamić je naglasio da će zatvorsku kaznu, ako do toga dođe služiti u Bosni i Hercegovini.

"Ako dođe do toga zatvorsku kaznu ću služiti isključivo u BiH. Pravnici to znaju, ja formalno nikada nisam bio bjegunac niti sam danas bjegunac. Kada je prva presuda izrečena ja sam ostao u svojoj matičnoj državi. Kako mogu pobjeći iz vlastite države," kazao je Mamić istaknuvši kako je podnio ostavke na sve funkcije u klubu.

"Podnio sam ostavku na članstvo u skupštini Dinama i zatražio sam da me se razriješi funkcije savjetnika Dinama. Više nisam član nikakvog tijela niti sam u formalnom radnom odnosu. Moj ostavke su neopozive," kazao je Mamić.

Pozvao je vodeće ljude Dinama da naprave reviziju jer "bi to bila najveća hvala braći Mamić".

"Molim vodeće ljude kluba da tehnički da pozovu revizore u klub i naprave inventuru jer bi to bila najveća hvala braći Mamić. Bitno je da se zna kada smo otišli i kakav smo klub ostavili. Ovo je obmana da smo mi lopovi i kriminalci. Dinamo nije dužan niti lipe. Rezultati su super, ovo je jedna od najboljih sezona u povijesti, a momčad nam vrijedi 110 milijuna eura. Ja tvrdim da nam momčad vrijedi 300 milijuna eura koliko imamo dobrih mladih igrača. Dinamo ide naprijed i klub će nastaviti gdje sam ja stao", kazao je dodavši kako strahuje od "crnog scenarija".

"Moguće je da Dinamo za tri mjeseca neće postojati. Dinamo se financira temeljem bankovnih kredita i vraća ih ostvarenim transferima ili budućim prihodima od transfera ili nastupa u Europi. Kada bi Dinamo ostao bez naslova i bez prihoda od Lige prvaka. Kada se tri mjeseca ne bi isplaćivale plaće klub bi otišao u stečaj. Završio bi u najnižem rangu natjecanja. Ostavljamo ga na 35. mjestu Uefine ljestvice, a opasnost je da nakon nekoliko mjeseci nestane. Ja ću učiniti sve da se to ne dogodi, iako nisam u Dinamu. Ako se to dogodi, odgovarat će oni koji su to prouzročili," rekao je Mamić.

"Dinamo uplaćuje više u proračun za jednu godinu, nego cijeli hrvatski sport u pet godina. Mi, koji smo donijeli povijesne uspjehe i milijardu eura, smo prognani i osuđeni," kazao je.

Osvrnuo se i na problem sa stadionom.

"Vratite nam zemljište i prestat će te laži i obmane kako se novcem poreznih obveznika financira Dinamo. To je laž. Grad brine o imovini, a to je stadion. Vratite nam zemlju i više nikada građani Zagreba neće uložiti u klub. Ili nam dajte pravo korištenja. Dinamo će sam sagradit stadion. Dajte nam koncesiju, dajte nam pravo građenja. Dinamo bi u roku od tri godine napravio stadion, ali ne žele".

Osim Zdravka Mamića, kojem je kazna potvrđena, najviši sud je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu zatvora sa četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru sa četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca. Uz to, Vrhovni sud je ukinuo presudu u dijelu koji se odnosi na optužbu da je Zoran Mamić poticao Pernara na zlouporabu te je u tom dijelu naloženo ponovljeno suđenje, priopćio je najviši sud.

Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena prvostupanjska presuda kojom je osuđen na tri godine zatvora, dodao je najviši sud u priopćenju u kojem navodi samo inicijale optuženika.

U ponedjeljak je Dinamov trener i Zdravkov brat Zoran podnio ostavku na funkciju trenere i sportskog direktora "Modrih", prenosi Hina.

"Iako se ne osjećam krivim, kako sam već ranije najavio, ako presuda bude pravomoćna ja je prihvaćam kao takvu i podnosim ostavku na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora GNK Dinamo. Klubu želim puno sreće i sportskih uspjeha u daljnjem radu", izjavio je Mamić. 

Kopirati
Drag cursor here to close