Pressica

Mamić: Ako braća moraju vratit novac, onda ga moraju vratiti i Lovren i Modrić

Uskok se žalio na prvostupanjsku presudu jer je smatrao da su kazne trebale biti veće, posebno jer je Mamić osuđen da je pribavio čak 52 milijuna kuna za sebe i još 25 milijuna kuna za suoptuženog brata Zorana.
Sport / Nogomet | 16. 03. 2021. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dinamo mi je iznad života. Ove godine slavim jubilej od 50 godina neprekidnog rada u Dinamu'', rekao je Zdravko Mamić, koji je pressicu počeo pričom o svojem životnom putu. 

"Ako dođe do toga zatvorsku kaznu ću služiti isključivo u BiH. Pravnici to znaju, ja formalno nikada nisam bio bjegunac niti sam danas bjegunac. Kada je prva presuda izrečena ja sam ostao u svojoj matičnoj državi. Kako mogu pobjeći iz vlastite države," kazao je Mamić.

Mamić je rekao kako proračun Republike Hrvatske nije oštećen niti za jednu kunu.

''To u presudi nigdje ne piše. Moram to naglasiti jer je u optužnom prijedlogu pisalo da je nastala šteta od 12 milijuna kuna za državni proračun ali se utvrdilo da nema utaje poreza. Nema niti jednog eura pranja novca, niti ima štete za državni proračun, a Dinamo, za kojeg se tvrdi da je oštećen, njihovi svi organi kažu nismo oštećeni stojimo iza odluka i ne tražimo obeštećenje. Kaže se da sam iznio novac iz Dinama neovlašteno. Ima li tu netko da sam preko njegovog računa iznio novac iz Dinama? Naravno da nema. Jesam li ga iznio preko goluba na grani? Nisam, golub ne može nositi to, možda neki istreniran golub pismonoša ali ne može golub nositi tolike novce. Ja sam novce, ako ćemo kako je postavljena optužnica, neovlašteno iznio iz dinama preko poznatih ljudi, Luke Modrića i Lovrena, koji su otvorili račune u bankama RH i na račune primili iznose koje mi se stavljaju u presudi. Pouzdano znam da Modrić i danas ima nekoliko milijuna eura na tom računu koje je podijelio sa mnom temeljem privatnog ugovora koje sam imao kao investitor u Modrića dok nisam došao u Dinamo'', rekao je.

Foto: Bljesak.info / 

Rekao je kako je donosio novac predsjedniku suda Đuri Sessi te da njegov brat i on nisu presuđeni za niti jednu kunu poreza.

''Preko Luke Modrića i Dejana Lovrena, oni su na račune primili iznose koji mi se stavljaju na teret. Luka Modrić ima i danas milijune eura na tom računu, koje je podijelio sa mnom kao investitorom, preko privatnog ugovora. Uzeo sam ga kao izbjeglicu. Mi smo se sastali i potpisali sporazum o podjeli novca, on je dignuo novac, dio dao meni. Nikad nijedan igrač u povijesti nije platio nijednu lipu poreza. Jedini u povijesti koji je platio je Dinamo. Ako braća Mamić moraju vratit novac, onda ga moraju vratiti i Lovren i Luka Modrić. Oni su suučesnici, novac je kod njih, u proračunu, oni su došli na sud, rekli mi smo potpisali anekse. Ili smo zajedno u djelu, ili nitko nije u djelu. Kakva tu treba pamet, kakva tu treba znanost? Kako je moguće da 93 svjedoka Tužiteljstva, svi svjedoče u korist braće Mamić. Svi su svjedočili u našu korist. A sud za vrijeme suđenja, kad je vidio da pada sve u vodu, putem svoje tvrtke kćeri podigne optužnicu protiv Lovrena i Modrića za lažno svjedočenje'', rekao je, između ostalog, Mamić.

Foto: Bljesak.info / 

Pozvao je revizore da provjere Dinamo i da kažu u kakvom su stanju braća Mamić ostavila klub. Rekao je kako Dinamo sada vrijedi 300 milijuna eura.

''Bitno je da se zna kad smo otišli iz kluba, kakvog smo ga ostavili, jer u ovoj instrumentalizaciji i obmani gdje smo mi lopovi i kriminalci, presuđeni, a sve drugo ono što je stvarno govori drugačije, molim ih da naprave zapisnik kakvo je stanje blagajne, a stanje blagajne je takvo da Dinamo nije dužan ni lipe'', rekao je.

Pozvao je igrače da se ujedine i da je snaga Dinama što neće novac koji nije njihov.

''Nadam se daje svakom slijepcu bilo jasno da je dinamo bio spriječen da se ide u gradnju stadiona'', rekao je i dodao kako nema šanse da se dugi niz godina stadion izgradi.

Rekao je kako je ministar unutarnjih poslova u dva mandata SDP-ove vlade, Ranko Ostojić ''direktni crtač svastike na Poljudu'' kako bi se diskriminirala država i hrvatski nogomet.

Mamić, koji se raspričao o svojem životnom i sportskom putu, je rekao kako je podnio neopozivu ostavku na članstvo u Skupštini GNK Dinamo i na mjesto savjetnika kluba iz Zagreba.

Foto: Bljesak.info / 

Rekao je kako je njemu Bosna i Hercegovina prva domovina te da će kaznu, ako ona dođe služiti u BiH. Pričao je o svojim sportskim počecima, vođenju navijača, Ćiri Blaževiću, hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i o promjeni imena Dinama. 

''Ja sam jedan od osnivača Bad Bule Boysa'', rekao je Mamić.

''82 milijuna kuna posuđujem Dinamu jer je Dinamo blokiran. Ja oživljavam klub'', rekao je Mamić i dodao je kako je njegova obitelj davala ''babovinu'' kako bi bankama dala jamstva za Dinamo.

Mamić se obraća medijima nakon što mu je potvrđena kazna od 6 godina i šest mjeseci zbog kriminala u Dinamu.

Zdravko Mamić, koji je uoči izricanja prve presude na osječkom Županijskom sudu pobjegao pred hrvatskim pravosuđem, zajedno sa svojim suoptuženicima od početka odbacuje optužbe o organiziranom izvlačenju novca iz zagrebačkog nogometnog kluba, dok za prvostupanjsku presudu tvrdi da je nezakonita.

Uskok se žalio na prvostupanjsku presudu jer je smatrao da su kazne trebale biti veće, posebno jer je Mamić osuđen da je pribavio čak 52 milijuna kuna za sebe i još 25 milijuna kuna za suoptuženog brata Zorana.

Foto: Bljesak.info / 

Najviše novca izvučeno je, prema presudi, preko lažnih dodataka ugovorima o transferima Dejana Lovrena i Luke Modrića protiv kojega je zbog lažnog svjedočenja na Mamićevu suđenju bila podignuta i optužnica, ali ju je sud odbacio.

U međuvremenu Zdravko Mamić je sa svojim suradnicima odbacio krivnju iz nove optužnice zbog izvlačenja oko 200 milijuna kuna iz Dinama.

Podsjećamo, hrvatski Vrhovni sud potvrdio je u ponedjeljak presudu osječkog Županijskog suda kojom je odbjegli čelnik HNK Dinamo Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama.

Najviši sud je Zoranu Mamiću smanjio kaznu zatvora sa četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru sa četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca.

Foto: Bljesak.info / 

Uz to, Vrhovni sud je ukinuo presudu u dijelu koji se odnosi na optužbu da je Zoran Mamić poticao Pernara na zlouporabu te je u tom dijelu naloženo ponovljeno suđenje, priopćio je najviši sud.

Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena prvostupanjska presuda kojom je osuđen na tri godine zatvora, dodao je najviši sud u priopćenju u kojem navodi samo inicijale optuženika.

Kopirati
Drag cursor here to close