BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 51

VIDEO I SPORT CENTAR PODCAST: Željko Petrović: U ovom poslu moraš biti spreman na kritiku

"Ja sam počeo kao napadač, krilo, "osmica" ali sam završio na desnom beku. Kada su rekli da ću to igrati, na toj poziciji ja sam skoro ostavio kopačke, loptu, kakav crni desni bek. Trajalo je to uvjeravanje i ja sam prihvatio", kaže Petrović.
Sport / Nogomet | 02. 02. 2024. u 19:07 Bljesak.info
PODCAST SPORT CENTAR : Željko Petrović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne tako davno bio je na klupi Adane Demirspora kao pomoćnik Patricka Kluiverta. A onda je se pomalo neočekivano pojavila informacija da bi trenersku karijeru mogao nastaviti u Mostaru, na klupi Zrinjskog. Ostvario je prve kontakte, gledao Zrinjski protiv Aston Ville i Sarajeva i na kraju zvanično potpisao ugovor.

Trenerska karijera Željka Petrovića traje od 2004. godine, barem kada je u pitanju seniorski nogomet. Počeo je kao pomoćni Ruuda Gullita na klupi Feyenoorda. Kasnije će kroz karijeru surađivati s Martinom Jolom, Avramom Grantom, Guusom Hiddinkom, Dickom Advocaatom.

Samostalno je vodio Boavistu, ali i nekoliko klubova iz Nizozemske. Waalwijk, Willem II. Vodio je i Inter iz Zaprešića, Botev iz Plovdiva, određeno vrijeme reprezentaciju Iraka.

"Već nakon prvog razgovora sam osjetio taj nivo, profesionalizam i moram priznati da nisam očekivao da će stvari razvijati tako brzo. Mislio sam da će to biti nešto možda na ljeto, da će trener koji vodi klub dati ostavku, ja sam se raspitivao ako baš do toga dođe prije, da mogu da donesem odluku. Nisam naišao niti na jednu osobu koja je mogla reći nešto negativno za ljude u klubu, što je za mene bilo dovoljno, da prihvatim ponudu kada ona zvanično dođe", kaže između ostalog Željko Petrović.

U svojoj igračkoj i trenerskoj karijeri, Petrović je prošao puno toga. Igrao je u ekipi Budućnosti, sa Savićevićem, Brnovićima, Mijatovićem, kasnije u Dinamo sa Šukerom, u Sevilli s Maradonom. U našem razgovoru se još jednom podsjetio bivše lige. Igrao je protiv najboljih, nije bilo lako.

"Ja sam počeo kao napadač, krilo, "osmica" ali sam završio na desnom beku. Kada su rekli da ću to igrati, na toj poziciji ja sam skoro ostavio kopačke, loptu, kakav crni desni bek. Trajalo je to uvjeravanje i ja sam prihvatio. Nadajući se da će neko u napadu ili prestati igrati ili otići negdje vani, trajalo je to godinu, godinu i pol. Ja nisam mogao da ostanem dole, ja sam opet išao naprijed. Pa sam brzo dobio reputaciju najboljeg desnog beka u Jugoslaviji. Bilo je strašnih igrača u Budućnosti, koji su kasnije otišli, od Jovičevića, Folića, jedan Ante Miročević je napravio transfer u Englesku. Međutim, Nikola Jovanović, dvojica su ostala do danas, to su Dejan Savićević i Peđa Mijatović. Oni su izašli iz tog nekog nivoa. Ja sam možda bio bolji igrač nego što sam napravio u karijeri", naglašava Petrović.

Prvi pravi angažman Petrović je imao na klupi Feyenoorda, kao pomoćnik legendarnog Ruuda Gullita. Kojeg nije poznavao to trenutka kada je stigao poziv

"Bila je nova godina, ja sam sa suprugom bio u Belgiji. Nekih 15-ak minuta iza ponoći dobio sam pozivi. "Sretna Nova godina, ovdje Ruud Gullit, ja sam preuzeo ekipu, volio bih da radimo zajedno i tako. OK, ja kažem: Čujemo se sutra". Uzmem od žene telefon da provjerim, mislim da nije novogodišnja prevara, ne vjerujem, kontam neki fora za Novu godinu i prozovem ponovo. On je ponovo javi: "Rekoh samo da provjerim, on kaže "Koji si ti bandit".

O trenerskoj karijeri, igračkoj, utakmicama u onoj državi, trenerima s kojima je radio, Savićeviću, Maradoni, Osimu, Boavisti, Iraku, razgovarali smo sa Željkom Petrovićem novim trenerom Zrinjskog u 51. po redu izdanju PODCASTA SPORT CENTAR portala Bljesak.Info.

Kopirati
Drag cursor here to close