BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 22

SPORT CENTAR PODCAST: Toni Karačić: Ne volim manipulirati igračima

Bh. nogomet nekako je u poslijeratnom periodu teško zamisliti bez Tonija Karačića.
Sport / Nogomet | 15. 10. 2022. u 08:49 Feđa Ibrulj | Bljesak.info
SPORT CENTAR # 22 I Toni Kračić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački nogomet nekako je u poslijeratnom periodu teško zamisliti bez Tonija Karačića, bez obzira da li se priča o nekom premijerligaškom ili omladinskom. Toni je relativno mlad trener, ali je iza njega već dobar broj utakmica.

Momčad Širokog Brijega je vodio u dva mandata, dugo vremena je bio u omladinskoj školi ovog kluba, može se reći da je sudjelovao u stvaranju iste, dok je na klupi juniorske reprezentacije BiH proveo sedam - osam godina, uz povremene epizode i u kadetskoj te mediteranskoj. U prijevodu možemo reći kako je radio s ogromnim brojem mladih, talentiranih igrača koji su već danas provjerena imena kako bosanskohercegovačkog nogometa, tako i šire.

O trenerima koji su imali utjecaj na njegovu karijeru, Toni u razgovoru izdvaja neka imena

"Veliki utjecaj na mene su ostavili treneri Miroslav Kordić, Bruno Repar, Franjo Džidić, Žarko Barbarić, to su ljudi s kojima sam i kao igrač imao priliku raditi. To je ta stara škola koju ja nekako uvijek s ponosom ističem. Neke stvari su se s vremenom mijenjale, modernizirale, ali to je bila neka baza. Oni su imali taj neki utjecaj na mene, zbog čega sam počeo da se bavim trenerskim poslom. Naravno, imao sam ja i svoj motiv. Da napravimo jedan dobar klub, da razbijemo te priče kako na Širokom Brijegu nikada nije bilo dobrih igrača. Ja sam bio taj jedan kotačić u omladinskoj školi i mislim da trud i posao nisu bili uzaludni."

Jako puno mladih igrača je prošao ono što se kaže kroz vaše ruke:

"Čovjek nekako i ne primijeti, tek nakon jednog vremena, kada se osvrneš, vidiš koliko je to igrača, vidiš da si imao privilegiju raditi s takvim imenima, posebno s nekim igračima. Ja uvijek kažem, koliko sam ja pomogao u to vrijeme tim momcima, jednako tako su oni pomogli meni, jer tu je bilo igrača koji su napravili ozbiljnije karijere. Veliki je to broj igrača ako gledate period 2010-2018. godina".

O tome koliko je stresno biti trener u klubu ili u reprezentaciji, o tome kakav je uostalom on kao trener, Toni naglašava sljedeće:

"Nisam ja onaj trener koji voli manipulirati igračima, koji na osnovu neke laži govoriti, nešto tvrditi. Ako sam rekao da se rezultat može ostvariti, onda se može ostvariti, ne želim se kriti iza nekih praznih priča, nego ono što tvrdim želim potvrditi kroz teren. U ovom poslu je jako važno uvjeriti igrače da vam vjeruju. Ti igrača možeš prevariti jednu utakmicu, nešto mu pričati, ali što će biti u sljedećoj utakmici, kakvo će biti povjerenje na relaciji trener - igrač. Znači, u toj relaciji sve mora biti iskreno. Ja tako volim, i evo kroz svoju karijeru sam to potvrdio."

Iako je relativno mlad trener, već sada se može reći da je itekako iskusan, posebno ako se priča o stvaranju igrača, radu s mladima.

O karijeri koja je iza njega, igračkoj koja je opet većini nepoznata, radu s mladim igračima, trenerima s kojima je surađivao, o trenerima danas, pričali smo u 22. po redu Podcastu Sport Centar portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close