BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 48

VIDEO I SPORT CENTAR PODCAST: Irfan Peljto: Za mene je suđenje strast

"Kad dođu one teške utakmice, uhvati vas nervoza, postavljaš sebi pitanja ali opet to je nešto unutra, nešto što čovjeku ne da mira. To je strast. Jer ti imaš moć tih devedeset minuta", kaže Peljto.
Sport / Nogomet | 24. 11. 2023. u 19:36 Bljesak.info
Podcast Sport Centar : Irfan Peljto

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo ove sezone je u kratkom periodu prošao nekoliko teških utakmica. Dvije u Ligi prvaka, Union Berlin - Napoli i Shakhtar - Barcelona, dok je u domaćem prvenstvu odradio derbije, jedan za drugim Borac - Zrinjski, Sarajevo - Borac i Velež - Zrinjski. Svaki poseban, svaki težak sam po sebi.

Nije neočekivano s obzirom na to da će mnogi reći kako je Irfan Peljto najbolji sudac na nogometnim terenima BiH. Sudac kojeg svi traže, priželjkuju u najvažnijim, najtežim utakmicama. I kako sam kaže, nikada nije odstupio, odbio voditi niti jednu tešku utakmicu iako nekada nije lako, posebno kada igraju Sarajevo i Željezničar. Sam priznaje kako nije robot, kako sve nije idealno i kako su greške dio posla. Koji je poseban.

"Puno puta sam bio u situaciji da kažem sebi "Što mi ovo treba?". Oni koji kažu da nije tako, mislim da lažu. Ne samo poslije utakmice već i prije. Ja sam od početka zauzeo neki svoj gard, izabrao neki svoj put koji nije bio lagan. S obzirom na okolnosti koje vladaju u BiH, možda bi bilo bolje da sam se priklonio nekad negdje, možda bi i taj put bio lakši. Imao sam oca, samo sam njega slušao, nisam želio da dođem u situaciju da se pogledam u ogledalo, da se ja sam sebe stidim ili da se on mene stidi. Bilo je takvih situacija, jer ovaj poziv takav. Nije lagan, mi svi znamo da ovo težak posao, ali ja uživam u njemu. Valjda je to neka specifična vrsta budala, ljudi koji se prijave da treniraju, da ih netko vrijeđa, da im netko psuje majku, da se neko iživljava na vama. Kad dođu one teške utakmice, uhvati vas nervoza, postavljaš sebi pitanja ali opet to je nešto unutra, nešto što čovjeku ne da mira. To je strast. Jer ti imaš moć tih devedeset minuta. Rijetko koji posao vam to može dati" reći će Irfan u razgovoru koji je trajao skoro kao jedna nogometna utakmica.

Na terenima Premijer lige, Irfana gledamo već desetak godina, odsudio je mnoge velike derbije, ne samo u BiH, sudio je u Grčkoj, na Cipru, u Saudijskoj Arabiji. Uz naravno utakmice europskih klupskih takmičenja, kvalifikacija. Nakon svega reći će da su najteže one utakmice u borbi za opstanak.

"Puno lakše je suditi derbije, jer su to ekipe koje su igraju dobro lopte, koje su navikle igrati. Bude tu u najavama svega, ali ako se igrači ponašaju kao što su se ponašali u ova posljednja tri, onda sam ja kao sudac neprimjetan na terenu. Međutim, kada imate borbu za opstanak, tu nema čiste igre. Idu prekršaji, pa su onda suci stalno u centru pažnje. Onda moram reći mi smo krivi. Sviramo neke prekršaje koje ne bismo recimo sudili u Europi i onda se s vremenom navikne čitava liga. Jednom ne sviraš prekršaj, gol bude iz te akcije, na tvojim leđima su svi mediji", priznaje Peljto.

O tome mogu li suci navijati za neki klub, kako se pripremaju za jednu utakmicu Lige prvaka, problemima koje VAR kao sustav nosi sa sobom, razgovarali smo s Irfanom Peljtom u još jednom PODCASTU SPORT CENTAR portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close