Uzbuđenja, preokreti, ludnica

VIDEO I Obala Bjelokosti ima devet života, golman Južne Afrike junak

Obala Bjelokosti je posljednji put bila u polufinalu Afričkog kupa nacija 2015. godine, dok je Južna Afrika prvi put u polufinalu nakon 24 godine.
Sport / Nogomet | 04. 02. 2024. u 09:58 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reprezentacija Obale Bjelokosti je poput mačke koja ima devet života. Prvo su domaćini izborili nokaut fazu takmičenja zahvaljujući rezultatima drugih selekcija. Onda su u osmini finala eliminirali Senegal nakon jedanaesteraca, Kessié je osigurao produžetke također golom s bijele točke četiri minute prije kraja. Mali je u četvrtfinalu vodio 1:0 do 90. minute, Adingra je izjednačio.

U drugom produžetku domaćini skoro da nisu prešli centar, a onda je u 120. minuti dosuđen slobodan udarac. Na kraju je Oumar Diakité  uz dosta sreće pogodio za 2:1. Fofana je šutirao, igrač Reimsa je skrenuo loptu u mrežu.

I prije burne završnice bilo je tu svega. Već u 16. minuti je dosuđen jedanaesterac za Mali, ali Adama Traoré šutira relativno slabo, Yahia Fofana brani. Dvije minute prije kraja prvog poluvremena Obala Bjelokosti je ostala s deset igrača, Kossounou je zaradio drugi žuti karton. Igrača više je Mali iskoristio, u 71. minuti je Nene postigao sjajan gol, činilo se gol koji Mali vodi u polufinale.

Međutim, domaćini ne odustaju. Adingra koristi neodlučnost igrača Malija, utakmica ide u produžetke. Tamo je opet Mali imao više od igre, ali sve je to nekako preživjela Obala Bjelokosti i na kraju otišla u toj ludoj završnici otići u polufinale. Teško su se igrači Malija pomirili s porazom, smatrali su da je sudac trebao produžiti drugi produžetak, odnosno da ih trebao pustiti da izvedu korner. Došlo je do naguravanja, ni sudac Mohamed Adel nije ostao dužan. Izbornik Malija Eric Chelle je izgledao kao da će se svakog trenutka samo srušiti. Obala Bjelokosti je posljednji put bila u polufinalu Afričkog kupa nacija 2015. godine.

Video: Obala Bjelokokosti - Mali 

U polufinalu je i Južna Afrika koja također nije ponudila neki spektakularni nogomet na ovom turniru. Bafana Bafana ima svog junaka. To je Ronwen Williams, golman Mamelodi Sundownsa. Čovjek je obranio ni manje ni više četiri jedanaesteraca, pa je Južna Afrika savladalo Cape Verde 2:1. Bebé, Willy Semedo, Laros Duarte i Patrick Andrade ga nisu uspjeli savladati. Ovo je prvo polufinale Južne Afrike nakon 24 godine.

Video: Južna Afrika - Capo Verde 
Kopirati
Drag cursor here to close