Treći put u povijesti

VIDEO I Kakav rasplet: Selekcija bez izbornika, Haller strijelac za titulu

Prvi put je Obala Bjelokosti uzela naslov u regularnom tijeku utakmice. Prethodna dva naslova su osvojili nakon maratonskih serija penala. Ovo je prvi veći rezultat Obale Bjelokosti nakon 2015.
Sport / Nogomet | 12. 02. 2024. u 02:02 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako je netko pisao neki scenarij za ovogodišnji Afrički kup nacija, onda je bio poprilično maštovit. Jer ono što je prošla domaća selekcija, Obale Bjelokosti na ovom turniru je nešto pomalo nevjerojatno. Dovoljno je prisjetiti se prvog kruga. Dobili su Gvineju Bissao, a onda su izgubili od Nigerije, pa je došao potop u duelu s Ekvatorijalnom Gvinejom.

Izbornik Jean-Louis Gasset je otpušten, reprezentacija prežaljena. I onda su zahvaljujući Maroku uhvatili taj zadnji od zadnjih vozova. Kessie je zabio četiri minute prije kraja za produžetak protiv Senegala, u četvrtfinalu su gubili od Malija do 90. minute, prošli su golom u 120. Savladali su DR Kongo i čekala ih je Nigerija u finalu. Nigerija koja je u finalu igrala ziheraški, većim dijelom se branila sa svim igračima na svojoj polovini. Njeni igrači su bili poprilično nervozni, dok je Obala Bjelokosti izgledala možda i najbolje kad je bilo najvažnije.

Razigran je bio Adingra, Kessié predstavljao stalnu opasnost svojim proigravanjima. Tražili su jedan i drugi Hallera. Dosta je bilo panike u obrani Super Orlova, ali su hvatali zraka kako je utakmica odmicala. S druge strane, domaći igrači su pokušavali na različite način izbaciti iz ritma Osimhen, neki nisu birali sredstva, poput recimo Ndicka kojem je sudac Beida gledao kroz prste.

Nigerija je opet prva povela. Iwobi je izveo korner, lopta je s prve stative prebačena na drugu, a tamo je svoju prednost u skoku iskoristio Troost-Ekong. Obala Bjelokosti je opet morala loviti zaostatak. Ulovila ga je 61. minuti.

Adingra opet prolazi po krilu, centrira, Kessié je ostao sam. Šutira glavom, lopta ide prvo u teren, a onda prolazi kroz ruke Nwabali. Konačni rasplet je došao devet minuta prije kraja. Sebastien Haller, čovjek koji je pobijedio tešku bolest je čekao svoju priliku. Iako poprilično umoran, ali Emerse Fae nije želio da ga zamijeni. Kao da se i on težio tom nekom savršenom scenariju. Haller pogađa devet minuta prije kraja. I to kako. Skoro na nemogući način. Nakon lopte Adingre. Baca u delirij navijače na stadionu, suigrače. Svi zajedno su uložili posljednje atome da spriječe eventualne produžetke i uspjeli su.

Video: Obala Bjelokokosti -  Nigerija 

Za Obalu Bjelokosti to je bilo peto finale Kupa nacija i treće slavlje nakon 1992. i 2015. godine, dok je Nigerija ostala na tri titule u osam finala, a posljednji put je bila najbolja 2013. Sada je Obala Bjelokosti peta selekcija u povijesti s tri ili više naslova. Egipat ima sedam, Kamerun pet, Gana četiri.

Prvi put je Obala Bjelokosti uzela naslov u regularnom tijeku utakmice. Prethodna dva naslova su osvojili nakon maratonskih serija penala. Ovo je prvi veći rezultat Obale Bjelokosti nakon 2015. godine. Jer nije ih bilo na posljednja dva Svjetska prvenstva, na zadnji tri Afrička nisu prošli dalje od četvrtfinala.

Kopirati
Drag cursor here to close