Trebalo je biti jednostavno

VIDEO | VAR afera u Hrvatskoj, sve je više audio snimaka u javnosti

Nakon snimaka iz VAR sobe s utakmice Varaždin - Hajduk, pojavljuju se nove. Radi se o spornom detalju dvoboja Dinamo - Rijeka.
Sport / Nogomet | 28. 02. 2024. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj je ovih dana itekako burno izvan nogometnih terena. Sve je krenulo od audio snimaka koji su procurili iz VAR sobe, radilo se o utakmici između Varaždina i Hajduka.

Hajduk je zatražio reakciju nadležnih nakon što su u javnost procurile audio snimke komunikacije suca Frana Jovića s glavnim VAR sucem Antom Čuljkom, kao i komunikacije unutar VAR sobe. Splićani su bili bijesni na suca Frana Jovića i njegove kolege iz VAR sobe, Antu Čuljka i Antu Marića, smatrajući kako su oštećeni nekoliko situacija - da je golu Varaždina prethodio prekršaj na Marku Livaji, da im nije dosuđen penal zbog igranja rukom te da je neopravdano poništen gol Livaje za 2:1 zbog offsidea

Video: Sporna stuacija iz Varaždina 

Ovo je vjerojatno po prvi put da je javnost imala prilike čuti kako stvar funkcioniraju u VAR sobi, Hajduk je nakon toga tražio očitovanje saveza koji opet traži reakciju Komisije nogometnih sudaca. Tijekom današnjeg dana presicu će održati i prvi čovjek pomenute komisije Bruno Marić.

Istovremeno se pojavljuju nove snimke s nekih drugih utakmica. Riječ je o derbiju Dinama i Rijeke koji je završio minimalnom pobjedom Modrih (1:0) pogotkom Frana Brodića iz kaznenog udarca. U pitanju je situacija iz 26. minute u kojoj je vratar Dinama Ivan Nevistić dobio žuti karton zbog navodnog prekršaja na Franji Ivanoviću koji je bio brži od Maximea Bernauera te je pao nakon navodnog kontakta.

Na snimci se čuje VAR sudac kako govori Belu: "Gledaj, gledaj još. Ja te zovem za DOGSO (Denying an Obvious Goal-Scoring Opportunity), a ti vidi. Po meni to nije prekršaj ako me pitaš."

Ovdje je važno razumjeti termine DOGSO i SAP. Jednostavno rečeno, DOGSO predstavlja "izglednu situaciju za postizanje pogotka", a SAP "obećavajuću situaciju za postizanje gola tj. stvaranje potencijalno opasnog napada". Sankcije se u ta dva slučaja razlikuju. Ako bi sudac procijenio da se radi o izglednoj situaciji i ako je bilo prekršaja onda bi sudac dodijelio crveni karton. Ako bi pak procijenio da se radi o obećavajućoj situaciji, sankcija je žuti karton.

Sama situacija na travnjaku i nije toliko sporna, no cijeli slučaj sada već poprima razmjere najveće afere hrvatskog nogometa ove sezone. Moglo bi se reći da je riječ o sabotaži, jer se svakog dana pojavljuju nove snimke iz VAR soba. Ako je netko hakirao server, možemo očekivati da će još snimki ugledati svjetlo dana.

Kopirati
Drag cursor here to close