Uoči Betisa

Vaha o Jakiroviću: Igrači moraju vjerovati u njegovu viziju

Legendarni trener Vahid Halihodžić osrvnuo se na utakmicu između Dinama i Betisa te iskazao podršku treneru Dinama Sergeju Jakiroviću.
Sport / Nogomet | 22. 02. 2024. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kažem ja! To je bila poštapalica Vahida Halilhodžića, trenerskog maga koji je svojedobno bio trener Dinama.

I koji je u rujnu 2010. godine u prvoj utakmici skupine Europske lige sa svojim dečkima pobijedio jednu španjolsku momčad, to je bio Villarreal.

"Dinamo se mora paziti!"

U Maksimiru je bilo 2:0, strijelci su bili Ante Rukavina i Sammir. Sportske novosti pitale su Vahu pred ogled Dinama i Betisa, je li ga iznenadila pobjeda Modrih u Sevilli?

"Pobijediti španjolsku momčad na njihovom terenu je izniman uspjeh! I vjerujem da je za sve to bilo iznenađenje. Međutim, ništa nije gotovo. Jer za takve momčad kao što je Betis nema veze jer igraju doma ili na strani. Imaju tradiciju pobjeda bez obzira u kojem gradu ili u kojoj državi igraju. Za njih to uopće nije problem, zato se Dinamo itekako mora pripremiti za uzvrat. Mora se zagrebački klub itekako paziti i napraviti odgovarajuću taktiku", kaže nam Vaha u uvodu.

Što misli, može li Dinamo izbaciti Betis i postati veliki pobjednik, nastaviti svoju europsku avanturu?

"Dinamo ima nešto za što se može uhvatiti. Ima prednost od 1:0, pobjedu na strani. Međutim, takva dobra situacija stavlja ih i u pomalo jednu neugodnu situaciju. U četvrtak može izgubiti samo - Dinamo! Jer sad se nakon sjajne pobjede u Sevilli stvorio pritisak i razmišljanje da bi mogli izbaciti Betis. Zbog rezultata koji je ostvaren u Španjolskoj. I dok prije puta u Sevillu nije bilo optimizma i nije se davala velika šansa Dinamu, sad je obratno. Vidjelo se da Modri mogu protiv njih, da nisu oni bauk, i sad vjerojatno mnogi očekuju da Španjolcima treba zadati konačni udarac. Zato se uzvrat treba pripremiti iznimno pažljivo. Trebaju svi u Dinamu imati vjere se može ponoviti utakmica iz Seville i da se opet može doći do uspjeha. Jer budite uvjereni da će Betis sve pokušati napraviti kako bi popravio dojam iz prve utakmice, da nadoknadi zaostatak i sve preokrene u svoju korist. Sigurno im nije legao onaj šokantni poraz na njihovom terenu, imat će ogromni motiv pokazati da je to bio samo loš dan".

Nema nazad 

Kako je on pripremao onu svoju momčad protiv Villarreala te 2010. godine, a u kojoj su između ostalih igrali Kelava, Bišćan, Tonel, Vrsaljko, Cufre, Ademi, Sammir, Badelj, Morales, Rukavina...

"Tada je, prije te utakmice, Villarreal bio na prvom mjestu Primere. Igrao je u izvanrednoj formi. Neki članovi Dinamove Uprave nisu vjerovali da ih možemo pobijediti, bili smo autsajderi. Međutim, ako se sjećate, cijeli tjedan sam svima govorio, u svim medijskim istupima, a isto to i svojim igračima - idemo po pobjedu! I stigli smo do podviga. Znao sam kako treba igrati protiv takve momčadi koja voli imati posjed lopte. Ideja je bila da se svaki put kad se osvoji lopta odmah krene prema protivničkom golu, bilo je zabranjeno vraćati je nazad. Posebnu taktiku sam pripremio za Sammira i Rukavinu. Nakon što smo oduzeli loptu, želio sam da se otvore Sammir i Rukavina, da ostanu slobodni, posebno Sammir. A Rukavina je imao zadatak da odmah krene u dubinu prema golu Villarreala. I, vidite, na kraju su baš njih dvojica zabili golove".

Tko bi sad tako morao odigrati u Dinamu? Betis također voli posjed, pa bi nakon što im se oduzme lopta mogli stradati isto kao Villarreal kad ste vi bili trener?

"Možda bi netko u prvi trenutak mogao pomisliti da su to Baturina i Petković, ali oni nisu isti profil igrača kao što su bili Sammir i Rukavina. Ne mogu se kopirati taktike drugih trenera. Taktika se radi na temelju kvaliteta koje imaju tvoji igrači. Petković puno igra okrenut leđima prema suparničkom golu. Ima dobru tehniku i zna odigrati dupli pas, gurnuti loptu iza leđa, podvaliti je... On mora biti taj koji će barem dvojicu igrača privući k sebi, a drugi moraju utrčavati iza njegovih leđa u prazan prostor. Pa da im on gurne pas. Ili da vrati povratnu loptu nekog drugom igraču iza, a onda da on gurne loptu u dubinu. Ako je moguće po zemlji. Sve su to detalji taktike, naravno treba vidjeti kako će se ubacivati bočni igrači Dinama. Ako Dinamo želi izbaciti Betis, svaki igrač u momčadi mora imati do u detalja razrađenu viziju svoje igre. I kako se mora ponašati prema svakom igraču Betisa u datom trenutku, znati sve njegove mane".

Prava institucija

Iznenađuje li Vahu što je Dinamo u HNL-u ovog trenutka tek na trećem mjestu?

"Vidite, svi su navikli da je Dinamo godinama u hrvatskom prvenstvu uvjerljivo prvi. Pa je sad neobično da su treći. Međutim, moram vas podsjetiti i da kad sam ja došao, Dinamo nije bio na prvom mjestu. Trenutačno su Modri u poteškoćama, a borba za naslov prvaka Hrvatske trajat će, tako mi se čini, do posljednjeg kola. Rijeka, Hajduk i Dinamo imaju slične šanse za osvajanje naslova prvaka".

Kako gledate na situaciju trenera Sergeja Jakirovića koji je stalno pod paljbom javnosti i medija?

"Dinamo je takav klub, prava institucija. Čak i ako se pobjeđuje, traži se dlaka u jajetu, govori se o igri, teško će uvijek svi biti zadovoljni. Pritisak na trenere Dinama uvijek je ogroman, uvijek se traži više. To svaki trener koji radi u Dinamu treba prihvatiti. I treba se koncentrirati na momčad, na svoj rad, primarno mora uliti povjerenje svojim igračima, povjerenje u ono što radi. Igrači moraju vjerovati u njegove taktičke zamisli, njegove ideje, viziju. Moraju vjerovati da će u svakoj sljedećoj utakmici biti bolje", zaključio je za Sportske novosti Halilhodžić.

Kopirati
Drag cursor here to close