1971. godine

Sportski vremeplov - Na današnji dan dogodila se Ibrox katastrofa

Derbi Škotske i Glasgowa između FK "Rengers" i FK "Celtic" spada u najopasnije i najkrvavije u povijesti nogometa.
Sport / Nogomet | 31. 12. 2020. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom nogometne utakmice Fudbalskog kluba /FK/ "Celtic" i FK "Rengers" u Glasgowu 31. prosinca 1971. godine srušio se dio tribine na stadionu "Ibrox park'', prilikom čega je poginulo 66 navijača.

Derbi Škotske i Glasgowa između FK "Rengers" i FK "Celtic" spada u najopasnije i najkrvavije u povijesti nogometa.

Video: Ibrox katastrofa 2


Škoti protiv Iraca, protestanti protiv katolika

Pristalice ovih klubova sukobljavaju se na svim poljima. Navijači su drastično podijeljeni. Ne postoji stvar koja ih povezuje, osim činjenice da se njihovi omiljeni klubovi nalaze u istom gradu.

Sukobi navijačkih grupa najčešće su povezani s religijom /protestanti i katolici/ i politikom - "Rengersi su lojalni Velikoj Britaniji, a "Celicovci" su separatisti.

Navijači su podijeljeni i etničkim porijeklom: Škoti (Rengers) i Irci (Celtic) te klasnom pripadnošću /srednja i radnička klasa/.

U Glasgowu postoje dvije strane - doseljenička, katolička koja navija za "zeleno-bijeli" dio grada (Celtic) i ona druga, protestantska i unijatska, koja stoji iza svog stava da je Škotska dio Velike Britanije (rengers)

"Stara firma"

Derbiji, poznati kao "Old firm", obilježeni su nasiljem.

Porijeklo naziva "Old firm" /Stara firma/ još je nejasno, ali postoje različite pretpostavke. One kreću od toga da se naziv odnosi na njihov prijateljski odnos koji su imali u početku i da je to zapravo skraćenica od "Old firm friends".

Zatim, nagađalo se da je naziv nastao zbog toga što su zajedničkim snagama znatno utjecali na kvalitetu škotskog nogometa. Također, govori se i o tome da se nadimak "Stara firma" odnosi na to da su oba kluba funkcionirala kao poduzeća s ciljem da zarade novac.

Taj naziv je ušao u upotrebu još krajem 19. i početkom 20. stoljeća. U to vrijeme, dva kluba su surađivala u pokušajima da podignu razinu škotskog nogometa

Ubojstva i uhićenja

Jedan od najtežih navijačkih incidenata dogodio se 1995. godine, kada je mladić u dresu FK "Celtic" izboden na smrt pošto je prošao pored puba u kome su bili navijači FK "Renjers".

"Rengersovi" navijači su na smrt išutirali pedesetjednogodišnjeg Irca, navijača "Celtica" 2008, a godinu dana kasnije navijač "Celtica" prebijen je na smrt u malom gradu u Sjevernoj Irskoj.

U siječnju 2011. godine, nekoliko igrača FK "Celtic" poštom je dobilo - metke.

Godine 1980. godine u finalu Kupa Škotske, došlo je do nezapamćene tučnjave. Uhićeno je više od 200 navijača. Policija je krivila navijače "Celtica" za nerede.

  / Ibrox Park 1910. godine


Derbiji bez alkohola i uvijek u ranim popodnevnem satima

S obzirom na to da je jedan od većih uzroka bio alkohol, od tada je prodaja zabranjena na stadionima.

Na "Old firm" meču iz ožujka 2011. godine u okviru Kupa Škotske, opet je došlo do velikih problema. Tri igrača FK "Rengers" dobila su crvene kartone, a 34 navijača uićena na tribinama.

Samo dva tjedna prije toga, u ligaškom susretu ova dva tima, uhićeno je 229 ljudi. Opet su se oko borbe protiv nogometnog nasilja angažirani svi, od policije, medija, političara vodećih stranaka i opozicije, do crkvi i raznih organizacija.

Mečevi između ova dva tima igraju se u ranim popodnevnim satima, a  nogometna asocijacija je najsretnija kada se izbjegne situacija da FK "Celtic" i FK "Rengers" igraju u direktnom okršaju za titule, poput finalne utakmice kupova.

Video: Ibrox katastrofa
Kopirati
Drag cursor here to close