Izbornik Italije o svemu po malo

Spalletti: Maradona je trenirao u blatu, danas su mladi igrači razmaženi

"Mladi nogometaši su manje gladni. Skoro sve im je osigurano. Treniraju na savršenim terenima, tuširaju se toplom vodom. A Diego Maradona se, kažu nam snimci, valjao s loptom po poljima koja su ličila na močvare", kaže Spalletti.
Sport / Nogomet | 05. 12. 2023. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iza Luciana Spallettija je sjajna godina. Odveo je Italiju na Europsko prvenstvo i ono što je puno važnije kako za njega i njegovu karijeru tako i za navijače Napolija, osvojio je naslov prvaka s ovim klubom. Nakon 33 godine čekanja. Na kraju je ipak napustio ovaj klub.

"Ostavio sam svoje srce u Napulju. Naklonost, odnosno ljubav koju sam razmijenio s tim gradom je nezamisliva. Dao mi je, po prvi put u mojoj karijeri kao trenera, jedinstvenu emociju da se osjećam dijelom zajednice. U Napulju sam bio sretan jer sam iz prve ruke video sreću Napolitanaca i mojih igrača. Jedna od najboljih stvari koje su mi se mogle desiti u životu", reći će Spalletti koji je kao važnu figuru u svom životu izdvojio brata koji je preminuo prije četiri godine, Marcella.

Naravno, da je kao izbornik Italije komentirao subotnji ždrijeb Europskog prvenstva.

"Postoji mnogo mladih igrača koji mogu rasti, poput Scalvinija, Udogiea, Scamacca, dok naprijed imamo, s Reteguijem, Raspadorijem, Keanom, Immobileom mnogo više nego što mislite. Raspadori je, na primjer, fantastičan momak: ne odustaje od svog angažmana ni na treninzima ni u pripremama za neki od ispita na sveučilištu. Dozvolite mi i da kažem da je Chiesa jedan od onih igrača koji pripadaju rijetkoj ljepoti iluzionističkog nogometa. Nogometaši poput njega su pravo bogatstvo, kao treneri, daju vam rješenja koja ne postoje ni na jednoj mojoj tabli. Uradili smo sjajan posao i zajedno ćemo nastaviti. Vjerujem u strast igrača i talente koji rastu, zato niti jednu prepreku ne promatramo nepremostivom. Volio bih da reprezentacija razmišlja kao klub, ali za to je potrebna maksimalna suradnja klubova. Htio bih da u narednim mjesecima bude kratkih okupljanja, prije i nakon ožujka, kako bi momci provodili vrijeme zajedno mogu da budu zajedno jedni s drugima, sa mnom i članovima stručnog stožera".

Ipak, Spalletti je malo i kritizirao mlađe generacije, mlade igrače koji dolaze...

"Mladi nogometaši su manje gladni. Skoro sve im je osigurano. Treniraju na savršenim terenima, sa sintetičkom travom, tuširaju se toplom vodom. A Diego Maradona se, kažu nam snimci, valjao s loptom po poljima koja su ličila na močvare. Postojala je patnja, umor, urođena kultura izazova i poboljšanja vlastite ličnosti. Današnja djeca zabadaju nos u svaku banalnost. Očekuju da sve bude na mjestu, djeluje mi da nisu spremna da se žrtvuju. Hoće sve i odmah, a čim nije tako viču: "Nisam ja kriv". U svakom trenutku obrazovanja, u lancu roditelj-učitelj-trener postoji potreba za nekim tko im pomaže da razlikuju stvarni svijet od virtualnog. To je način da ih zaštitimo i ohrabrimo. Potreban im je slatki autoritet. Prvi put kada sam ušao u svlačionicu reprezentacije, natjerao sam momke da ustanu i zajedno smo otpjevali talijansku himnu, a sada smo definirali i krik poticaja i motivacije da nam je potrebno da se osjećamo ujedinjeni i bliski", pojasnio je Spalletti.

Kopirati
Drag cursor here to close