Kvalifikacije

Slovenija na Euru, Italija izvukla "nulu" s Ukrajinom i također prošla

U ponedjeljak je odigrano sedam kvalifikacijskih utakmica za Europsko prvenstvo, a tri su izravno odlučivale o prolazu iz skupina C, E i H. U njima su Slovenija, Italija i Češka izvukle pozitivan rezultat i izravan plasman.
Sport / Nogomet | 20. 11. 2023. u 23:25 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenija je u skupini H pobijedila Kazahstan s 2:1, čime je osigurala kontinentalnu smotru nakon pune 24 godine!

Matjaž Kek odveo je sjeverne susjede na Euro prvi put nakon EP-a u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine.

Slovenci su u Ljubljani poveli golom Šeška u 41. minuti, izjednačio je Orazov u 48. minuti, a konačnih 2:1 postavio je Verbič u 86. minuti.

Iz ove skupine od ranije je siguran putnik na EURO Danska, koja je poražena 2:0 u gostima kod Sjeverne Irske golovima Pricea (60) i Charlesa (81).

Kazahstan i Finska će u dodatne kvalifikacije.

     
       Standings provided by Sofascore     

Italija je bodom (0:0) protiv Ukrajine u Leverkusenu također osigurala izravan plasman iz skupine C, u kojoj s prve pozicije dalje ide Engleska unatoč remiju 1:1 sa Sjevernom Makedonijom, koja je povela pogotkom Bardhija u 41. minuti, a izjednačio je autogolom Atanasov u 59. minuti.

Ukrajinci, koji idu u dodatne kvalifikacije, će se sasvim sigurno još duže vrijeme žaliti na suđenje Španjolca Jesuss Gila Manzana nakon što im u sudačkoj nadoknadi susreta nije dosudio jedanaesterac zbog starta Bryana Cristantea nad Mihajlom Mudrikom. Sudac je samo odmahnuo na prigovore, a nije se uključio niti VAR.

Domaćin je u Skoplju poveo u 41. minuti golom Enisa Bardhija. Veznjak Trabzonspora je izveo jedanaesterac, a Jordan Pickford obranio je njegov udarac. Lopta se odbila do Bardhija koji iz drugog pokušaja nije pogriješio.

Englezi su u 47. minuti zatresli suparničku mrežu, no pogodak Jacka Grealisha poništen zbog zaleđa. Ipak, u 59. minuti je Jani Atanasov pogodio vlastitu mrežu za 1:1.

Engleska je osvojila prvo mjesto s 20 bodova, Italija je druga s 14, koliko ima i Ukrajina na trećoj poziciji. Makedonci su skupili osam bodova, a Malta je posljednja bez bodova.

     
       Standings provided by Sofascore     

Uz već sigurnu Albaniju, izravan prolaz iz skupine E osigurala je Češka pobjedom 3:0 nad Moldavijom.

Čehe je u vodstvo doveo Doudera u 14. minuti, a na 2:0 povećao je Chory u 72. minuti, nakon što su Moldavci isključenjem Babogla od 55. bili s igračem manje. Konačnih 3:0 postavio je Souček u 90. minuti.

Albanci su odigrali pak "mršavih" 0:0 s nejakim Farskim otocima.

     
       Standings provided by Sofascore     
Kopirati
Drag cursor here to close