Mane junak, Salah tragičar

Senegal po prvi put prvak

Abdelmonem je pogodio stativu, šut B. Sarra zaustavlja Gabalski. Na kraju je Mendy obranio udarac Lasheen, pa je najveća zvijezda Senegala, Sadio Mane pogodio za 4:2 i doživio transformaciju od tragičara postao junak.
Sport / Nogomet | 06. 02. 2022. u 23:30 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Senegal je po prvi put u svojoj povijesti osvojio Afrički kup nacija. Onaj Senegal koji skoro da nije ponudio ništa na početku takmičenja. Onaj Senegal čiji su igrači prvi gol iz igre na ovom turniru postigli nakon skoro 333 minute. Međutim, čini se da je jedan od favorita za naslov upravo kako je turnir prolazio podizao formu, pa je do finala ostvario tri uvjerljive i sigurne pobjede, iako realno protivnici nisu bili po mjeri (Cape Verde, Ekvatorijalna Gvineja, Burkina Faso).
S druge strane Egipat je do finala došao kroz produžetke i jedanesterce, ali je imao i daleko teže protivnike.

I kako je samo finale počelo, činilo se kako lišeni pomoći izbornika Queiroza koji je zbog kazne susret promatrao s tribina, Salah i društvo teško mogu povezati konce. Slično kao i protiv Maroka loše otvaranje utakmice, sedma minuta i jedanesterac za Senegal.

Međutim, već tada je pažnju na sebe skrenuo ove večeri sjajni Mohamed Abougabal, skraćeno Gabaski. On je skinuo penal Maneu nakon čega se onako rukometnim riječnikom rečeno dodatno razbranio. Bio je nesavladiv.

Stvarao je Senegal pritisak, kreirao prilike, ali Gabalski je uvijek tu bio da spasi Egipat. Egipćani su uspjeli tek jednom zaprijetiti u prvom dijelu, naravno, opasan je bio Salah, pucao je snažno i precizno, ali Mendy je vrhunski obranio. Egipat se uglavnom branio, s vremena na vrijeme bi zaprijetio, ali je i golman ove reprezentacije bio u pravom trenutku na pravom mjestu. U produžecima, Dieng dva puta opasni prijeti, Hamdy na drugoj strani ali lutrija jedanesteraca je bila neizbježna.

Abdelmonem je pogodio stativu, šut B. Sarra zaustavlja Gabalski. Na kraju je Mendy obranio udarac Lasheen, pa je najveća zvijezda Senegala, Sadio Mane pogodio za 4:2 i doživio transformaciju od tragičara postao junak.

Egipat ostaje na sedam titula i posljednjoj koju je osvojio tamo 2010. godine, dok je Senegal nakon dva poraza u finalima, napokon stigao do naslova.

Kopirati
Drag cursor here to close