U pustinji

Prvi El Clasico izvan Španjolske: Real i Barcelona za finale Superkupa

Večeras će se na stadionu "King Fahd International" u Rijadu sastati dva španjolska nogometna velikana. Za finale španjolskog Superkupa borit će se Barcelona i Real Madrid.
Sport / Nogomet | 12. 01. 2022. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večerašnji susret između Barcelone i Real Madrida na stadionu "King Fahd International" u Rijadu bit će prvi El Clasico koji će se igrati izvan Španjolske.

U drugom polufinalu u četvrtak se sastaju Atletico Madrid i Athletic Bilbao.

Kraljevski klub u ovom bi dvoboju mogao prvi stići do 100. pobjede u El Clasicu. U dosadašnjih 247 izdanja Real je slavio 99 puta, Barcelona 96, a 52 susreta završena su remijem.

Real Madrid koji vodi talijanski stručnjak Carlo Ancelotti dobio je zadnja četiri ogleda protiv Katalonaca, sve u La Ligi. Duži niz pobjeda u El Clasicu Madriđani su imali od 1962. do 1965. nanizavši sedam trijumfa, dok je Barcelona slavila pet puta zaredom u periodu od 2008. do 2010.

Zadnje izdanje El Clasica igrano je 24. listopada prošle godine, a Real je slavio 2:1 golovima Davida Alabe (32) i Lucasa Vazqueza (90+3), dok je strijelac za Barcelonu bio Sergio Agüero (90+7), kojemu je to bio posljednji gol u profesionalnoj karijeri prije nego je zbog zdravstvenih problema morao završiti karijeru, javlja HRT.

U Superkupu su se zadnji puta Barcelona i Real Madrid sastali 2017. kada je titulu odnio madridski klub s ukupnih 5:1 (tada se igralo samo finale na dvije utakmice, Real je slavio 3:1 na Camp Nou te 2:0 na Santiago Bernabeuu).

Prvi strijelac Superkupa je Argentinac Lionel Messi koji je zabio 14 golova u dresu Barcelone, a iza njega je Raul sa sedam golova za Real.

Barcelona je osvojila Superkup rekordnih 13 puta, ali nijednom od uvođenja sadašnjeg formata natjecanja (polufinale i finale), dok je Kraljevski klub 11 puta bio pobjednik.

Real Madrid je u sezoni 2019./2020. osvojio Superkup svladavši Atletico Madrid 4:1 nakon jedanaesteraca u finalu igranom u Jeddahu, dok je u prošlosezonskom izdanju Kraljevski klub izgubio 1:2 od Athletic Bilbaoa koji je kasnije osvojio titulu pobjedom nad Barcelonom 3:2 nakon produžetaka.

Kopirati
Drag cursor here to close