Aston Villa u Mostaru

Prije pet godina Aston Villa je bila drugoligaš

Aston Villu su osnovali 1874. godine ljubitelji kriketa koji su se željeli okušati u novom sportu.
Sport / Nogomet | 13. 12. 2023. u 16:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U devedesetim godinama Aston Villa je stvarno imala kvalitetnu ekipu. Ron Atkinson na klupi, na terenu čvrsti i stameni Irci
Steve Staunton i Paul McGrath, pa još jedan Irac Ray Houghton koji se proslavio onim golom na SP u SAD. Tu je dugo vremena bio Dwight Yorke, Garry Parker, Tony Daley. Kasnije u ekipu dolaze Dean Saunders, Mark Bosnich, Savo Milošević, Gareth Southgate.

Iako je dolazio sve veći broj stranaca, iako je Liga doživjela transformaciju, nogomet na Otoku također, Villa se držala. Druga, četvrta, peta, sedma, dva puta zaredom šesta. A onda će se korak negdje izgubiti, rezultati će biti sve slabiji, novca sve manje. Klub je pao jako nisko. Prije sedam godina je ispao u Championship i tamo ostao tri sezone. Činilo se kako klub, jedan od najvećih u povijesti engleskog nogometa polako tone. Potonuo nije. Naprotiv. Danas je taj klub na najboljem putu da potvrdi taj svoj status koji je gradio godinama.

Klub osnovali ljubitelji kriketa 

Aston Villu su osnovali 1874. godine ljubitelji kriketa koji su se željeli okušati u novom sportu. Imali su stadion koji je bio u blizini lokala
stanovitog poduzetnika Williama McGregora, Škota koji je bio u poslu s tekstilom. Kako je u klubu bilo nekoliko Škota, tako je stigla ponuda i na adresu McGregora da se jednostavno priključi klubu. On je to prihvatio i kao vrlo ambiciozan, krenuo u jedan projekt koji mijenja povijest nogometa uopće

Video: 140 godina Aston Ville 

Škot je 2. ožujka 1888. upravi svog kluba, ali i Blackburna, Boltona, Preston North Enda i West Bromwicha, poslao pismo kojim je pozvao na osnivanje profesionalne nogometne lige na nacionalnom nivou. Do rujna iste godine održana su dva sastanka u Londonu i Manchesteru, a ukupno 12 klubova je uključeno u ono što će od te godine biti poznato kao najstarije nogometno ligaško natjecanje na svijetu.

Jedan od osnivača Lige 

Zato se u svakoj priči o nastavku nogometne lige u Engleskoj, Aston Villa izdvaja iznad većine. Kao i sam McGregor koji je bio prvi predsjednik te novoformirane lige. Tri godine prije nego što će se 1897. preseliti na Villa park na kojemu i danas igra, Aston Villa je osvojila svoju prvu titulu prvaka, dok je u prvoj sezoni na novom stadionu osvojila i dvostruku krunu. Iz tog perioda se pamti finale FA Cupa 1905. godine u kojem je Aston Villa sredila Newcastle 2:0 pred rekordnih i danas pomalo nevjerojatnih 101,117 gledatelja.

Naravno, kroz godine duge povijesti, klub je imao uspone, padove. Međutim, nastankom Premiershipa jednostavno neki se klubovi ili bolje rečeno ljudi nisu snašli. Neki su se tražili, neki su se vratili u život, neki pokušavaju i danas prolaze pakao nižih liga, od Championshipa do Division Two.

Video: Aston Villa golovi 

Na tom putu se Villa našla u travnju 2016. kada je porazom od Manchester Uniteda završila 105. sezonu u prvom rangu i potvrdila ispadanje u niži. E sada u ovoj priči novac jako važan. U toj za klub "crnoj" sezoni spiskalo se dosta novca, 81 milijun funti više nego što se zaradilo. Onda je naredne sezone dug porastao za dodatnih 30 milijuna, pa je tadašnji gazda, Amerikanac Randy Lerner došao do zida. U takvim situacijama obično klub ide na prodaju.

Padali su padali....

Lerner je prodao većinski udio kineskom biznismenu Dr. Toniju Xiji, ali nakon konstantnog upumpavanja novca i Kinez je ostao bez rješenja. Više od pet milijuna funti mjesečno je Xia prebacivao na račun Aston Ville, ali u svibnju 2018. novac nije legao — kineske vlasti postrožile su uvjete za transfer novca i Villa je bila na koljenima

Video: Aston Villa 1992/93

Kada ih je Fulham ostavio još jednu sezonu u nižem rangu, sve lađe doktora iz Kine su potonule. On je jednostavno navijačima poručio - novca više nema, budžet će biti skresan, uštede na račun ekipe i administracije ogromne i radikalne, a Aston Villa više neće biti klub kakvog poznajete. Kinez je svoja vlasnička prava prodao egipatsko-američkom dvojcu milijardera Nassefu Sawirisu i Wesu Edensu. Oni su financijskom injekcijom konsolidirali klub, ali ekipa je i dalje bila daleko od konkurentne u jednoj od najtežih liga na svijetu. Dean Smith i Johna Terry su nekako počeli stvari pomjerati prema naprijed, Steven Gerrard se mučio, ostavio je Villu na odlasku u studenom 2022. tek na 16. mjestu na tabeli, samo bod iznad zone ispadanja.

Došao Emery 

Onda je došao on. Stručnjak za osvajanje Europske lige, trener koji se oprobao na klupi Arsenala. U najgore moguće vrijeme, nakon odlaska Wengera. Stalno je bio u nekom raskoraku s ljudima u klubu, koji vjerojatno danas nakon svega pomalo u nevjerici vrte glavom. Nakon velikog uspona Ville koju danas mnogi guraju u borbu za naslov prvaka.

Video: Zašto Prince William navija za Aston Villu 

Unai Emery je krenuo u svoju misiju koja još traje. Gomile analiza, razgovora s igračima, od kojih su neki morali mijenjati svoju poziciju na terenu, što se opet pokazalo kao pun pogodak. S Emeryjem Villa ima pozicijsku fleksibilnost i igrači su toliko dobro trenirani da se s lakoćom prilagođavaju suparničkim pokušajima. Bez problema rotiraju između 4-4-1-1 formacije, 4-2-3-1, 4-2-2-2 i 4-4-2, ovisno o tome gdje se otvori prostor. Spremni su riskirati, otvoriti se i pokušati stvoriti priliku, a iznimno su tvrdi u obrambenoj formi kada se spuste u srednji blok.

Kako to izgleda na terenu, najbolje se moglo vidjeti protiv najboljih. Manchester Cityj i nešto manje protiv Arsenala, ali se vidjelo. Navijači danas sanjaju, dobar rezultat u Europi, borbu za naslov prvaka, jer imaju pravo. Aston Villa izgleda dobro, ali pitanje je koliko će izdržati. Hoće li ostati do kraja onakva kakva je danas?

Kopirati
Drag cursor here to close