Put u Birmingham

Je li Aston Villa što je nekoć bila i koliko može mostarski Zrinjski?

Nekadašnji prvak Europe danas je stabilni premijerligaš kojeg predvodi majstor za eurokupove Unai Emery
Sport / Nogomet | 03. 10. 2023. u 18:40 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znalo se čim su izvučene skupine Konferencijske lige da će put u Birmingham biti nešto posebno. Ne samo zbog činjenice kako je Aston Villa jedno od zvučnijih imena najbolje nogometne lige na svijetu, ne samo što je Villa jednom, doduše davno, bila prvak Starog kontinenta, nego iz jednostavnog razloga što je svaka prilika za susret našeg i engleskog klupskog nogometa nešto poput susreta s UFO-om prilikom obilaska vinograda.

No, nakon prvog kola HŠK Zrinjski, prvak Bosne i Hercegovine, lider je skupine, dok se Aston Villa još uvijek ima izboriti za prve bodove. I baš u četvrtak, zahuktali stroj Unai Emeryja, koji je ovog vikenda pregazio Brighton sa 6:1, na svom Villa Parku, želi uzeti skalp mostarskom klubu.

Deset uzastopnih pobjeda Aston Ville na svom terenu daju domaćim navijačima za pravo da će biti i jedanaesti po redu trijumf, s obzirom na to da je protivnik, doduše prvak, ali ipak iz, pogotovo što se klupskih ostvarenja tiče, jako skromne zemlje.

No, i taj i takav autsajder, i sam očaran izlaskom u Europu, napravio je nešto čudesno, od prebijenog i razbijenog takmaca, pretvorio se u goropadnog pobjednika protiv AZ Alkmaara.

Jasno je kako je Zrinjski previše respektirao Nizozemce, a ovi zauzvrat, podcijenili bilo kakvu sposobnost Plemića za povratak u utakmicu. Rezultat je epska pobjeda koja će se prepričavati generacijama. Oni koji sutra putuju u Birmingham, oni koji su kupili vaučere za utakmicu, sigurno nemaju namjeru ići gledati iživljavanje Villainsa nad višestruko slabijim protivnikom, oni žele bodriti mostarski klub u još jednom europskom epu.

Koliko će Zrinjski respektirati Villu? Nadamo se ne previše. Jer, i oni su ljudi. I njih je jedanaest na terenu. Strašni Ollie Watkins, koji se nazabijao Brightonu, pet godina je mlađi od Nemanje Bilbije, ali nije za dvije glave viši. Točnije, niži je od golgetera Zrinjskog. Dva centimetra, ali posve dovoljno da se nitko odmah ne uplaši.

Činjenica je da momčad Aston Ville u ovom trenutku vrijedi 399 milijuna funti, odnosno negdje oko 900 milijuna maraka, ali pripišimo to nevjerojatnoj rastrošnosti klubova u Premiershipu. I inflaciji.

Hvala Transfermarktu što je vrijednost HŠK Zrinjskog, odnosno njegove momčadi procijenio na 10 milijuna eura. To bi značilo kako je, gledajući novce, Aston Villa bolja od Zrinjskog jedno 45 puta. A sigurni smo da neće biti 45:0! Zapravo, moguće je i da Zrinjski neće proći poput Brightona, makar je nakon te utakmice u subotu sada i Zrinjskom lakše. Izađi i igraj, nema se čega plašiti. Sve da te nakantaju, opet će imati tek tri boda, poput tebe.

Drugim riječima, treba izaći i igrati (se) lopte. Shvatiti utakmicu kao bonus u sjajnoj sezoni, shvatiti izlazak u Europu kao šlag na tortu - i bit će lakše, kao što je bilo lakše igrati protiv Alkmaara nakon što je svaki teret pao s leđa. Ponekad je udarac u guzicu onaj prvi korak s kojim počinju velike stvari.

Toplo se nadamo da Kruno Rendulić sve ovo odavno zna i kako putovanje u Birmingham nije tek izlet na kojem će cilj biti pretrpjeti što manju štetu. Nadamo se da će i Zrinjski imati riječ i da se neće pitati samo domaći. Uostalom, da podvučemo, Zrinjski ide gore s prvog mjesta, a Villa ga gleda odozdo.


Standings provided by Sofascore

S razlogom, jer oni su svoju utakmicu izgubili (eto, vidiš da su ranjivi), a Zrinjski je pobijedio. Treba dati za pravo Unai Emeryju da mu ipak negdje u glavi nije baš svejedno. Ipak je imperativ pobjede  pred njegovom momčadi. A Zrinjski? Igrat', igrat'. I igrat' do kraja.

Prvo gostovanje Zrinjskog u Engleskoj, gostovanje na Villa Parku u Birminghamu protiv Aston Ville, bit će u četvrtak u 21 sat uz prijenos na Arena Sport TV.

HŠK Zrinjski je objavio kako je na raspolaganje je dobio 1190 ulaznica za gostujući sektor stadiona Villa Park.

UEFA je odredila i suce, pa će glavni sudac biti Urs Schnyder iz Švicarske sa svojim švicarskim pomoćnicima. I u VAR sobi glavni će biti Švicarac Fedayi San.

Kopirati
Drag cursor here to close