Bask na klupi Aston Ville

Radoholik

Anegdota iz vremena kada je vodio Valenciju kaže kako je igračima znao dati prazne USB stickove nakon čega ih je ispitivao o tome "da li su vidjeli ovaj ili onaj detalj" hvatajući ih eventualno u jednoj vrsti prevare.
Sport / Nogomet | 05. 10. 2023. u 00:42 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije mu bilo lako. Niti jednom treneru svakako ne bi bilo lako kada dođe na klupu nakon jednog Arsena Wengera. Bez obzira koliko kvalitetan bio, bez obzira koliko trofeja osvojio.

Emery je Topnike preuzeo pred početak sezone 2018./19., koju je završio na petom mjestu. Arsenal je igrao finale Europske lige, ali nisu imali šanse protiv Chelseaja.

Vratio se u Englesku

Arsenal je napustio krajem 2019. godine, ali je čvrsto vjerovao da će se jednog dana vratiti u Premiership. Jer je jednostavno takav trener. Puno samopouzdanja, vjere, želje, da dokaže Englezima da su pogriješili. Jer ipak je on trener koji je četiri puta osvajao Europsku ligu.

Tri puta sa Sevillom, jednom kao trener Villarreala. Najviše od svih. Prvi sljedeći ispod je legendarni Trapattoni. Nakon što je Emery Villarrealu donio prvi trofej i nakon što je s njim dohvatio polufinale Lige prvaka u kojemu je namučio Liverpool, bilo je jasno kako više ne može napraviti s ovom ekipom.

Još dok je bio trener Villarreala, kontaktirali su ga čelnici Newcastlea, ali je Unai odlučio reći ne. Međutim, kad su vlasnici Ville Nassef Sawiris i Wes Edens te predsjednik Christian Purslow
predstavili svoj povratak, Emery je žutu podmornicu doveo na površinu i pozdravio se s posadom.

Zašto je prihvatio Aston Villu 

Zašto nije prihvatio Newcastle, a jeste Aston Villu. Razlog je jednostavan. Newcastle je imao dovoljno novca, tražili su da dobiju ono što ustvari imaju danas. Što prije. A Emery nije takav trener. Izostanak ogromnih očekivanja, uz ozbiljan rad i planiranje budućnosti, to je ono što odgovara Basku.

Aston Villa je bila takav projekat. Klub je krenuo prema generalnoj modernizaciji, počevši od stadiona i dodatnih investicija do vraćanja u europska natjecanja, a za nešto takvo mu je trebao ambiciozan menadžer koji je u stanju iz onoga što ima izvući maksimum.

Problem kontinuiteta 

Upravo to je Emery najbolje radio i u Valenciji i Sevilli i Villarrealu. I Aston Villu je odveo u Europu. Prvi put nakon dvanaest godina. Imao je jednu sjajnu seriju, deset utakmica bez poraza i do danas odradio ukupno njih 38 u kojima je Villa upisala 22 pobjede, uz četiri remija i dvanaest poraza. S tim da je ove sezone već upisao četiri. I to je ono što mu možda nedostaje. Kontinuitet u jednoj momčadi.

Iako će mnogi reći kako je napravio jako puno s Villom, ove sezone njegova ekipa toplo hladno, međutim porazi od Newcastlea i Liverpoola nisu neočekivani, baš kao i ovaj u Konferencijskoj ligi jer tu ima prostora za popravni. Oni koji su radili s Emeryjem znaju koliko pažnje posvećuje detaljima u pripremi utakmice, koliki je radoholičar, koji stvara sjajnu kemiju među igračima.

Prazan USB stick 

Kroz sve ove godine je pokazao da mu je najjača strana ostala upravo ta reaktivna vrsta nogometa, iz koje najveći profit izvlači u knockout utakmicama, a koje opet u teoriji pružaju priliku za trofeje i velike rezultate. Zna potrošiti nekih 10-12 sati gledajući snimke protivničkih ekipa i jako puno na tom segmentu radi sa svojim igračima.

Anegdota iz vremena kada je vodio Valenciju kaže kako je igračima znao dati prazne USB stickove nakon čega ih je ispitivao o tome "da li su vidjeli ovaj ili onaj detalj" hvatajući ih eventualno u jednoj vrsti prevare. Udario je temelje i počeo mijenjati Aston Villu, naredne utakmice u Europi i Premiershipu će pokazati nastavljali svoj posao na pravi način ili je to opet ona njegova "druga" sezona.

Kopirati
Drag cursor here to close