Previsoka pobjeda

Portugalci uvjerljivo slavili, Zmajevi ipak nisu razočarali

U utakmici kvalifikacija za Euro 2024. godine Bosna i Hercegovina poražena je u Lisabonu od Portugala, ali nije razočarala svoje navijače.
Sport / Nogomet | 17. 06. 2023. u 22:35 M.V. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portugal je ubilježio očekivanu (3:0) pobjedu, no BiH je pružila odličan otpor. Momčad Faruka Hadžibegića imala je nekoliko prilika, ali je na kraju ipak presudila nemjerljivo veća kvaliteta u redovima domaćih.
 
Iako je Portugal uvjerljivo slavio, pomalo i s previsokom razlikom, treba reći da se s obzirom na to što su prošli gosti, kojima je kasnio i avion, nije moglo drugačije ni očekivati.
 
Prvu priliku na utakmici kreirao je debitant u reprezentaciji BiH Adrian Leon Barišić. Osijekov branič pokušao je centrirati, no lopta je umalo prevarila Dioga Costu i završila u golu.
 
Već u sljedećoj akciji Portugal je zabio preko Cristiana Ronalda, ali gol je opravdano poništen zbog zaleđa. I onda u 30. minuti Bosna i Hercegovina imala je fantastičnu priliku.
 
Cimirot je ubacio sa strane a Džeko neometan tukao preko vrata!
 
UEFA / Edin Džeko promašio veliku priliku
 
Momčad Faruka Hadžibegića odigrala je taktički skoro savršeno prvo poluvrijeme, bez da su Portugalcima dali priliku da se razmašu. No, namjerno kažemo "skoro" jer minutu prije kraja domaći su zabili.
 
Bila je to kombinacija Manchester United - Manchester City, Bruno Fernandes savršeno je asistirao Bernardo Silvi, a ovaj samo prebacio Šehića za 1:0.
 
U drugom poluvremenu Portugal je na krilima vodstva rutinski čuvao prednost a onda je u 77. minuti udvostručio. Ruben Neves uputio je savršen centaršut, a Bruno Fernandes pogodio je glavom za uvjerljivo vodstvo Portugala.
 
Fernades je svoju briljantnu utakmicu kompletirao u sudačkoj nadoknadi pogodivši za 3:0 i konačnu pobjedu.
 
Inače, treba napomenuti da su dva puta navijači prekinuli utakmicu, odnosno prekinuli su je pojedinci koji su utrčali na teren, a oba puta "meta" im je bio Cristiano Ronaldo kojem su ljubili kopačke ili su ga grlili.
Kopirati
Drag cursor here to close