Opasna simbolika

Njemačkoj polako nestaje brojeva: Moraju redizajnirati 4 i 14, možda i 24

U posljednjim ogledima Mannschafta u Francuskoj (2:0) i protiv Nizozemske (2:1), branič Leverkusena Jonathan Tah nosio je 4, a debitant Maximilian Beier broj 14.
Sport / Nogomet | 02. 04. 2024. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: IMAGO/MIS / Njemačka nacionalna vrsta mijenja proizvođača opreme od 2027. godine - umjesto Adidasa, opremat će ih Nike

Skandal s dizajnom brojeva na dresu njemačke reprezentacije za Europsko prvenstvo ima nove posljedice.

Broj 44, koji su navijači mogli izabrati za svoj dres, sliči na zabranjeni nacistički SS znak. Međutim, sada je i broj 4 upitan je podsjeća na amblem Hitlerove mladeži za vrijeme nacističkog režima (1933. - 1945.).

Na to je sada reagirao i njemčki nogometni savez (DFB), piše Bild.

"DFB je u pregovorima s '11Teamsports' o razvoju alternativnog dizajna za tipografiju broja četiri, a zatim će ga službeno prilagodi u suradnji s UEFA-om", odgovorili su na pitanje spomenutog medija.

Ukupno gledano, pored broja 4 treba redizajnirati i 14, odnosno prilagoditi prihvatljivijem vizualnom izgledu.

Foto: picture-alliance / Judaica-Sammlung Richter / Hitlerova mladež u doba Nacionalsocijalizma

Nijedan reprezentativac neće nositi broj 44, ali 4 i 14 hoće. DFB sastav bit će označen brojevima od 1 do 23 za Europsko prvenstvo. Postoji i opcija da bude dozvoljen veći broj igrača na Euru, tj. da svaki izbornik može prijaviti 26-oricu reprezentativaca.

U posljednjim ogledima Mannschafta u Francuskoj (2:0) i protiv Nizozemske (2:1), branič Leverkusena Jonathan Tah nosio je 4, a debitant Maximilian Beier broj 14.

Na pitanje kako se moglo dogoditi da sličnost sa simbolom SS-a nije unaprijed uočena, DFB objašnjava procese kojima su odobreni brojevi za dresove Europskog prvenstva.

"DFB provjerava brojeve 0 – 9, a zatim brojeve 1 – 26 šalje UEFA-i na pregled. Oba su testa rezultirala odobrenjem". 

Dalje se navodi kako nijedna od uključenih strana nije uočila sličnost simbolike nacionalsocijalizma u procesu razvoja dizajna dresa.

DFB i njegov poslovni partner 11Teamsports odgovorni su za dizajn imena i brojeva, a ova suradnja traje već šest godina, navodi se.

Naglašavaju kako se i Savez i Adidas, kao proizvođač dresova, posve jasno ograđuje od bilo kakvih desničarskih ideja.

"Blokirat ćemo broj 44 što je prije moguće", objasnio je Oliver Brüggen, glasnogovornik Adidasa.

"Ljudi iz oko 100 nacija rade u Adidasu, naša tvrtka se zalaže za promicanje različitosti i uključenosti, a kao tvrtka aktivno se borimo protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u svim oblicima", kazao je. 

Kopirati
Drag cursor here to close