Nakon pisanja "Bilda"

Rüdiger se oglasio o svojoj objavi u čast Ramazana: Nisam islamist

Nasilje i terorizam su neprihvatljivi. Borim se za mir i toleranciju. Mnogi članovi moje obitelji su drugih vjera. Bez obzira na to poštujemo jedni druge i zajedno slavimo praznike. Poštovanje i tolerancija je osnovni princip za sve u našoj obitelji.
Sport / Nogomet | 28. 03. 2024. u 00:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Foto: Instagram/ Antonio Rüdiger, WITTERS / Nogometaš Antonio Rüdiger

Branič Reala i njemačke nogometne reprezentacije Antonio Rüdiger praktični je muslimanski vjernik, a u čast Ramazana prije dva tjedna objavio je na društvenim mrežama svoju fotografiju kao čestitku.

Rüdiger na slici kleči na prostirci za molitvu i kažiprstom desne ruke pokazuje prema nebu.

Poznati njemački novinar Julian Reichelt (ranije glavni urednik Bilda) napisao je na X-u da je Rudigerova gesta pozdrav islamista, poznata kao "Prst Islamske države". Dodao je da je tako podignut prst jasan znak islamizma, odnosno radikalnih fanatika.

Na to su reagirali Rüdiger i Njemački nogometni savez. Igrač je Državnom odvjetništvu u Berlinu podnio kaznenu prijavu protiv Reichelta zbog "uvrede i lažne optužbe", dok je Savez istom tijelu prijavio Reicheltov tweet kao "govor mržnje".

Rüdiger je relativno dugo bio bez komentara i priopćenja tim povodom, a sada se ipak službeno oglasio. 

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli Antonio Rüdiger (@toniruediger)

Nasilje i terorizam su mu neprihvatljivi

"Kako bih obilježio početak mjeseca ramazana objavio sam post na Instagramu. Fotografija je tu već 13 dana i imala je reach od nekoliko milijuna te apsolutno niko nije rekao ni riječ. Međutim, proteklih dana fotografija je iskorištena od individualaca kako bi iznijeli neosnovane optužbe. Gestikulacija koju koristim se zove tevhid. To u islamu označava simbol jedinstva i jedinstvenosti Boga.

Ova gestikulacija je raširena među muslimanima širom svijeta i nije predstavljena kao problem njemačkih vlasti u proteklim danima. Kao istinski musliman, prakticiram vjeru, ali se distanciram od bilo kakvog ekstremizma i optužbi za islamizam.

Nasilje i terorizam su neprihvatljivi. Borim se za mir i toleranciju. Mnogi članovi moje obitelji su drugih vjera. Bez obzira na to poštujemo jedni druge i zajedno slavimo praznike. Poštovanje i tolerancija je osnovni princip za sve u našoj obitelji.

Jasno mi je da sam na ovaj način omogućio trećim licima priliku da dobiju na značaju zbog mog poteza i da namjerno pogrešno protumače moju objavu kako bi izazvali podjele.

Neću ponuditi platformu za podjele i radikalizaciju, zbog čega sam se odlučio jasno očitovati nakon naše dvije uspješne međunarodne utakmice.

Neću dozvoliti da me vrijeđaju i predstavljaju kao islamista. Odlučio sam se na tužbu jer se ovdje radi o propagandi i podjelama. Uvijek ću se odlučno braniti od toga.

Nadam se da će ovo pojašnjenje pomoći razjasniti nesporazume i iznijeti istinu na vidjelo. Također bih se želio zahvaliti DFB-u koji me je cijelo vrijeme podržavao u ovom pitanju", stoji u objavi Antonija Rüdigera. 

Što kaže nadležno ministarstvo i eksperti?

BILD je pitao Federalno ministarstvo unutarnjih poslova i stručnjake: Je li to doista uobičajena gesta, usporediva s kršćanskim znakom križa?

"Sa stajališta ministarstva unutarnjih poslova, takozvani 'tevhidski' prst treba shvatiti kao ispovijedanje vjere i stoga je klasificiran kao neproblematičan po pitanju javne sigurnosti.

Ovo vrijedi bez obzira na činjenicu da islamističke skupine prisvajaju ovaj simbol i zlorabe ga za vlastite svrhe", odgovorili su iz Ministarstva.

Većina stručnjaka koje je BILD pitao također potvrđuje da se u osnovi ne radi o ekstremističkom simbolu.

Navodi se između ostalih mišljenje islamskog učenjaka Abdel-Hakima Ourghija sa Sveučilište u Freiburgu: "Nije svatko tko učini tako nešto automatski ekstremist ili salafist.

Ali: Od uspona ISIL-a, ovu gestu javno predstavljaju pristaše političkog islama, a džihadisti su ovaj simbol zloupotrijebili u propagandne svrhe. Danas je podignuti kažiprst u javnosti simbol identifikacije s političkim islamom ili islamizmom.

Javna osoba mora znati da se ispruženi kažiprst danas često povezuje s islamizmom. Javne poruke poznatih osoba mogu utjecati na mnoge ljude", kaže profesor Ourghi.

Kopirati
Drag cursor here to close