Kupi, kupi mi broj 44...

Na njemačkim dresovima ukazao se SS-simbol

Razlog je dizajn brojeva, pri čemu 44 previše podsjeća na SS-ov simbol koju su koristili nacionalsocijalisti, zabranjeni znak za Hitlerov "Schutzstaffel".
Sport / Nogomet | 01. 04. 2024. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko dresa njemačke reprezentacije opet se diže prašina: proizvođač opreme će iz asortimana uklaniti ''sumnjivi'' broj.

Naime, proizvođač sportske opreme Adidas objavio je da iz svog asortimana želi ukloniti broj 44 na dresu njemačke reprezentacije.

Razlog je dizajn brojeva, pri čemu 44 previše podsjeća na SS-ov simbol koji su koristili nacionalsocijalisti, zabranjeni znak za Hitlerov "Schutzstaffel".

Novinar Tobias Huch je ovo zapažanje iznio na X platformi prije nekoliko dana i uputio odgovarajući zahtjev Adidasu, prenosi Bljesak.info.

Sada je glasnogovornik tvrtke odgovorio njemačkom Bildu.

"Blokirat ćemo broj 44 što je prije moguće", objasnio je Oliver Brüggen u ime Adidasa.

"Ljudi iz oko 100 nacija rade u Adidasu, naša tvrtka se zalaže za promicanje različitosti i uključenosti, a kao tvrtka aktivno se borimo protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u svim oblicima", kazao je. 

Njemački nogometni savez nije ni bio svjestan problema.
U međuvremenu, iz DFB-a su za Bild rekli da su upoznati s problematikom. Savez se također jasno ogradio od bilo kakvih desničarskih ideja.

Valja imati na umu da se ovdje radi isključivo o komercijalnim dresovima za one koji ih žele kupiti, jer u reprezentaciji se ionako ne dodjeljuje broj 44, već su brojevi igrača poredani od 1 do 23 (ili 26).

Inače, posljednjih dana njemačku nogometnu javnost uzburkala je objava DFB-a da će promijeniti proizvođača opreme - umjesto Adidasa dolazi Nike, koji je ponudio izdašniji ugovor.

Mnogima se to nije dopalo jer je Adidas jedan od njemačkih sportskih simbola, kultni brend na kojeg su više nego ponosni. 

Kopirati
Drag cursor here to close