Sivi vuk

Svjetski prvak iz 2014. šokirao Nijemce ekstremističkom tetovažom

Bivši njemački reprezentativac Mesut Ozil tetovirao je simbol desničarskog ekstremističkog pokreta 'Ülkücü' koji se širi u Njemačkoj.
Sport / Nogomet | 23. 07. 2023. u 21:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljeni nogometaš prvak Mesut Ozil, podrijetlom je iz Turske, ali rodio se u Njemačkoj, nastupao je za reprezentaciju zemlje u kojoj je rođen i s njom bio svjetski prvak, a sad je svojom novom tetovažom šokirao mnoge svoje sunarodnjake.

Naime, tetovirao je na prsa simbol "Sivih vukova", grupe koja je okaraterizirana kao ekstremno desna, uz njegov poseban odnos s kontroverznim turksim predsjednikom Recepom Erdoganom njegovo je ponašanje podiglo puno prašine.

"Pretjerani nacionalizam i grupno neprijateljstvo kao što su rasizam i antisemitizam karakteriziraju ideologiju desničarskog ekstremističkog pokreta 'Ülkücü' koji se širi u Njemačkoj, a čiji je simbol sivi vuk", piše o zaštiti ustava u izvješću "Turski desničarski ekstremizam u Njemačkoj".

Sivi vukovi imaju oko 11.000 članova i najveći su desničarski ekstremistički pokret u Njemačkoj, doživljavaju Turke kao superiorne i omalovažavaju njihove tradicionalne rivale Armence, Grke, Židove, Kurde ili Amerikance.

Ozil nije službeno član i ovaj potez začudio je Nijemce jer se na društvenim mrežama više puta pozicionirao protiv rasizma na organiziranoj sceni u Njemačkoj ili Turskoj, međutim novi „ukras“ na tijelu teško je objašnjiv.

Novinar Tobias Huch na Twitteru je objavio - fotografija je „provjerena", a ljevičarski političar i bivši berlinski zastupnik Hakan Tas, koji je tvitao Özilovu fotografiju, potvrdio je "Berliner Zeitungu" autentičnost, piše GOL.hr.

"Sivi vukovi nisu ništa bolji od neonacista ovdje. Neonacist je neonacist, bilo u Njemačkoj ili Turskoj", podvukao je.

Kopirati
Drag cursor here to close