FA Cup

Najstarije nogometno natjecanje na svijetu mijenja pravilo

U ovoj sezoni je to pravilo vrijedilo za sve utakmice od petog kola nadalje, dok će se od sezone 2024./2025. primjenjivati već od prvog kola.
Sport / Nogomet | 18. 04. 2024. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponavljanje utakmica u slučaju neodlučenog ishoda bit će ukinuto od sljedeće sezone FA kupa, objavili su u četvrtak iz engleskog nogometnog saveza (FA).

Proširena verzija 

U ovoj sezoni je to pravilo vrijedilo za sve utakmice od petog kola nadalje, dok će se od sezone 2024./2025. primjenjivati već od prvog kola, prenosi Hina. 

To je rezultat novog šestogodišnjeg sporazuma između Engleskog nogometnog saveza i Premier lige.

Iz FA-a su poručili da je potpuno ukidanje ponavljanja utakmica s neodlučenim ishodom inicirano i "promjenama u kalendaru, zbog proširenja natjecanja pod okriljem Uefe".

Od 2021. u kalendar je uvedena Konferencijska liga, a od sljedeće sezone će u grupnoj fazi Lige prvaka igrati 36 klubova, četiri više nego što je to bilo do sada.

Ujedno, Fifa od 2025. pokreće proširenu verziju Svjetskog klupskog prvenstva, na kojem će sudjelovati 32 kluba.

Neriješeni susreti

Nižerazredne engleske momčadi, one koje će se natjecati u kvalifikacijama za plasman u prvi krug FA kupa, još će uvijek igrati ponovljene utakmice u slučaju neodlučenog ishoda.

Klubovi iz Championshipa i Premier lige će se uključivati u natjecanje od trećeg kola, a novost je da će se izbjegavati sudaranje s terminima prvenstvenih utakmica.

FA kup najstarije je nogometno natjecanje na svijetu, utemeljeno 1871. godine. Zamišljeno je tako da se jednom godišnje okupe najbolje nogometne momčadi iz Engleske i Walesa te odigraju turnir na ispadanje.

Na problem su organizatori naišli kad su klubovi Hitchin FC i Crystal Palace odigrali neriješeno u prvoj rundi.

Prva odluka je bila da oba kluba idu u drugi krug, no naknadno je odlučeno da će se ipak igrati nova utakmica, zbog brojnih neriješenih susreta.

U to doba nije postojalo pravilo o produžecima, a kamoli o raspucavanju penala. To se pravilo zadržalo sve do danas i po njemu je FA kup bio poseban.

Kopirati
Drag cursor here to close