Objektivna bh. javnost

Mostarski derbi: Viđena samo jedna strana

Navijačkih prepirki i prozivanja s obje strane, kao i svakog puta nije nedostajalo, ali to je još jedna od ''dekoracija'' većine derbija u BiH, pa i ovog mostarskog.
Sport / Nogomet | 11. 05. 2022. u 16:59 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći nogometni spektakl u gradu na Neretvi je iza nas. Zrinjski i Velež su u 30. kolu m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine podijelili bodove, a utakmica je ponudila mnogo prilika s obje strane, pa je podjela bodova možda i najrealniji ishod posljednjeg derbija.

Stadion HŠK Zrinjski, pod Bijelim brijegom, ugostio je veliki broj navijača koji su popunili donji dio zapadne tribine, kao i oni najžešći, mostarski Ultrasi, koji su u velikom broju napunili i popularno Stajanje.

Sporna je pjesma

Najvatreniji navijači Veleža, Red Army, ovog puta su dobili 250 ulaznica za gornji dio zapadne tribine, te su bili velika podrška svojoj momčadi cijelu utakmicu.

Navijačkih prepirki i prozivanja s obje strane, kao i svakog puta nije nedostajalo, ali to je još jedna od ''dekoracija'' većine derbija u BiH, pa i ovog mostarskog.

No, zanimljiva situacija dogodila se oko 25. minute utakmice, što nije prvi put.

Podsjetimo, brojni bh. mediji prenijeli su informaciju kako su navijači Zrinjskog nakon pjesama poput ''nema više Veleža, ni Staroga mosta, srušile ga ustaše, 'ajmo Herceg-Bosna'' krenuli ''probijati policijski obruč'' kako bi došli do navijača Veleža.

Tako se mostarski klub ponovno našao na glasu kao ''fašistički, UZP-ovski'' i slično tome.

Pojedini mediji zaboravili su napomenuti na činjenicu kako su minutu ili dvije prije tog ''probijanja policijskog obruča'' najvatreniji navijači Veleža zasuli publiku na zapadnoj tribini bakljama, topovskim udarom i upaljačima.

Publiku gdje je bilo veliki broj starijih, kao i žena i djece.

U tim trenucima, publika se počela povlačiti prema natkrivenim dijelom tribine kako bi se sklonili od pirotehnike koju je Red Army bacao s gornjeg dijela tribine dok su redari na stadionu upozoravali publiku riječima ''sklonite se, još ih bacaju''.

Ostat će istine dvije

Bh. mediji u ovom slučaju nisu iznijeli mnogo neistina.

Istina je da su navijači Zrinjskog pjevali spomenute stihove, a isto tako je istina da su navijači Zrinjskog krenuli u obračun sa navijačima Veleža, pa ih je u tome spriječila policija. No razlog, iako razloga za nasilje nema i ne smije biti, je mnogo drukčiji.

Navijači nisu krenuli u obračun zato što ih je pjesma motivirala na to, nego nakon toga što su zasuti raznim pirotehničkim sredstvima navijačke skupine najvećeg rivala.

Tako je osuđena samo jedna strana što je novi poticaj Disciplinskom povjerenstvu, no javnost se nije oglasila niti u jednom trenutku kada su navijači FK Željezničar na gostovanju na Tušnju podigli poruke podrške pravomoćno presuđenom zločincu Sakibu Mahmuljinu (Disciplinsko povjerenstvo još uvijek nije reagiralo na taj događaj).

Istina, na utakmicama u Bosni i Hercegovini ističu se poruke i pjevaju pjesme koje i nemaju nikakve veze sa sportom, ili pak ne bi trebale imati, no uređenju situacije na tribinama ne pridonosi jednostranost i upiranje prstom samo u jednu stranu, a ako već nemamo načina da tribine uredimo ''engleski'', onda bismo stvari trebali gledati onakvima kakve su bile.

Kopirati
Drag cursor here to close