Kanerva & Pukki

Mirni učitelj i mašina za golove

A to što je recimo dugo vremena obavljao dva posla, Kanervu nikada nije smetalo. Čak je navikao na takav način života. Još dok je igrao za HJK Helsinki bio je jedini koji je također imao redoviti posao izvan nogometa.
Sport / Nogomet | 13. 11. 2021. u 11:49 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tamo gdje je stao Island, nastavili su Finci. Slobodno možemo tako napisati. A upravo je jedan međusobno dvoboj ove dvije selekcije značio početak jedne priče. Radilo se o kvalifikacijama za SP 2018. godine u Rusiji. U Reykjavíku, je Island bio bolji u izuzetno zanimljivoj utakmici 3:2.

Mirni učitelj

Nakon smjene Hansa Backea, Markku Kanerva je postavljen za izbornika. U tom trenutku nije mogao ni naslutiti da će upravo ovaj mirni učitelj odvesti Finsku tamo gdje je nitko nije očekivao. Na Europsko prvenstvo. Tamo gdje nisu uspjeli otići i kada su imali neke bolje ili kvalitetnije igrače Litmanena, Hyypiäae ili recimo Anttija Niemija, Teemua Tainia i Mikaela Forsella.

A to što je recimo dugo vremena obavljao dva posla, Kanervu nikada nije smetalo. Čak je navikao na takav način života. Još dok je igrao za HJK Helsinki bio je jedini koji je također imao redoviti posao izvan nogometa. To mu je odgovaralo. U vrijeme kad je HJK igrao Ligu prvaka, Markku bi navečer igrao protiv PSV Eindhovena Ruuda van Nistelrooya, Benfice Nuna Gomesa ili Metza Louisa Sahe, a onda bi ujutro predavao. Kanerva je predavao razne predmete, a tjelesni odgoj logično je bio jedan od njih. Čak je i u Švedskoj, za vrijeme igranja u Elfsborgu nastavio u istom ritmu.

Kada se vratio u Finsku, završio je diplomski rad o tehničkom nogometnom treniranju i ubrzo se preselio na teren za U početku je radio u "svom" HJK-u, kasnije nastavio s mladim reprezentacijama. Obnašao je niz uloga u finskom savezu, od trenera do 21 godine do pomoćnika privremenog menadžera, sve do trenutka kada je u prosincu 2016. imenovan za izbornika.

Za Kanervu će reći kako strašno voli nogomet, kako mu je predan do kraja, a u prilog tome i podatak da je prije Europskog prvenstva odlazio na sastanke sa stomatologom, nekadašnjim izbornikom Islanda, Hallgrímssonom i bivšim Švedske Lagerbäckom, odnosno Janneom Anderssonom njihovim kolegom, sakupljajući potrebno iskustvo i informacije o onome što ga čeka na jednom velikom takmičenju.

Mašina za golove

Njegov prvi cilj je bio ohrabriti igrače da preuzmu što veći rizik na terenu, a kompletna slika je zaokružena u trenutku kada je došao Teemu Pukki, mašina za golove. Pukki je karijeru počeo u momčadi KTP-a ali je već nakon dvije sezone završio u Španjolskoj, Sevilli. Tamo se nije naigrao pa se vratio kući, u HJK iz kojeg realizira transfer vrijedan 1,5 milijuna eura u Schalke. Čelnike Schalkea je "kupio" baš partijom protiv njih u kvalifikacijama za Europsku ligu. Ni u Schalkeu to nije bio onaj Pukki kojeg znamo danas, ni u Celticu, ali se zato probudio u Danskoj.

Posudba u Brøndby je bila prava stvar. Počelo je od prve sezone, u kojoj je bio toliko dobar da su čelnici kluba odmah otkupili njegov ugovor. Tako je Pukki ostao u Danskoj četiri sezone, gdje je zabio 72 gola uz 23 asistencije kroz 164 nastupa. U ljeto 2018. godine, Norwich je doveo Pukkija bez odštete koji je i danas "Kanarinac".

Podatak da je u ovom kvalifikacijama od sedam golova Finske njegovih šest govori sam za sebe. Samo su jednu utakmicu Finci dobili lišeni njegovih golova, onu protiv Kazahstana 1:0 (Pohjanpalo).

Protiv BiH je bio strijelac četiri puta. Naravno, ne treba zaboraviti niti ostale igrače reprezentacije Finske, od onog koji je među stativama Lukáša Hrádeckog, preko Väisänena,  O'Shaughnessyja, Kamare ili Forssa.

U ovim kvalifikacijama, formaciju je Kanerva tek mijenjao protiv Kazahstana, ali njegova "udarna" 5-3-2. Od koje vrlo vjerojatno neće odstupati ni danas u Zenici.

Kopirati
Drag cursor here to close