Prvi put u karijeri

Karim Benzema osvojio Zlatnu loptu

Benzema je prošle sezone postigao 44 gola u 46 utakmica za svoj klub, od čega 27 u prvenstvu Španjolske i 15 u Ligi prvaka, čime je odnio titulu najboljeg strijelca u oba natjecanja koja je s klubom i osvojio.
Sport / Nogomet | 17. 10. 2022. u 22:18 Bljesak.info
Karim Benzema is the BEST

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski nogometaš i napadač Real Madrida, 34-godišnji Karim Benzema po prvi je put u svojoj karijeri osvojio prestižnu nagradu France Footballa, čuvenu Zlatnu loptu.

Nagradu mu je na 66. službenoj gala-večeri uručio njegov nekadašnji klupski trener Zinedine Zidane koji je do Benzeme bio posljednji Francuz koji je osvojio ovu nagradu (1998.). Uoči izbora Benzema je bio velik favorit i rekli bi smo da je taj svoj status opravdao na ceremoniji proglašenja u kazalištu Chatelet u Parizu.

Tek drugi put u zadnjih 14 godina dobitnik Zlatne lopte France Footballa nisu Lionel Messi niti Cristiano Ronaldo. Prije četiri godine njihovu je dominaciju prekinuo Luka Modrić, a sada i Karim Benzema. Nagradu mu je dodijelio Zinedine Zidane.Drugo je mjesto osvojio Sadio Mane, treće Kevin De Bruyne, a četvrto Robert Lewandowski.

Benzema je prošle sezone postigao 44 gola u 46 utakmica za svoj klub, od čega 27 u prvenstvu Španjolske i 15 u Ligi prvaka, čime je odnio titulu najboljeg strijelca u oba natjecanja koja je s klubom i osvojio.

Hrvatski kapetan Luka Modrić, osvajač iz 2018. godine, ovaj je put zauzeo visoko deveto mjesto, točno ispred desetog Erlinga Haalanda.

Ronaldo je završio tek 20. u poretku, što je prvi put od 2006. godine da je ispao iz topa 10, a Lionel Messi nije se našao niti na širem popisu 25 igrača.

Najbolji vratar je Realov Thibaut Courtois koji je tako osvojio nagradu Lav Jašin, a klub godine je Manchester City, ispred Liverpoola i Reala.

Drugu godinu u nizu najbolja nogometašica svijeta je Alexia Putellas iz Barcelone, a Robert Lewandowski iz istog kluba osvajač je nagrade Gerd Müller za najboljeg strijelca.

U Barcelonu je otišao još jedan pehar i to Trofej Kopa za najboljeg mladog igrača (do 21 godine) koji je pripao Gaviju. Naš Joško Gvardiol završio je šesti. Sadiju Maneu iz Bayerna pripalo premijerno izdanje nagrade Socrates za najbolju društvenu inicijativu u nogometu. Poznato je da Mane nije zaboravio svoj rodni Senegal i da mu na razne načine pomaže.

Trofej Zlatne lopte do kazališta je doslovno dovezao pilot Formule 1 Francuz Esteban Ocon.

Ceremonija dodjele Zlaten lopte prvi put je održana 1956. godine, Stanley Matthews je bio najbolji.

Kopirati
Drag cursor here to close