Je li Zrinjski pogriješio?

Kako je Zrinjski okrenuo leđa Renduliću

Vrijeme će pokazati je li to bila pametna odluka, a klub - kojemu su do neki dan tepali kao novom Dinamu i predviđali dominaciju u godinama koje dolaze - se odjednom našao u ne baš sjajnoj poziciji.
Sport / Nogomet | 18. 11. 2023. u 19:30 Piše: L. Šurkalović / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trideseti je studenog 2022. Novinari su se te kišne srijede okupili u prostorijama HŠK Zrinjski i nervozno čekali početak konferencije za medije dok ih je glasnogovornik uvjeravao kako će sve ubrzo početi te da je novi trener “zapeo u prometu”.

Nakon nekog vremena pred novinare su konačno izašli Denis Lasić i Danko Šulenta, predsjednik i dopredsjednik kluba, u pratnji novog trenera - Krunoslava Rendulića.

“U ime Upravnog odbora i svoje osobno ime želim mu izraziti toplu dobrodošlicu. Nadam se da ćemo s njim nastaviti stazama uspjehom. Naše ambicije su na najvišoj razini. Jesen smo završili na prvom mjestu, u Kupu smo BiH i mi želimo ovu sezonu napraviti veći iskorak i ambicije su osvojiti dvostruku krunu i napraviti iskorak u Europu”, rekao je Lasić, dok je Šulenta dodao:

“Drago mi je da smo uspjeli dovesti trenera koji ima prepoznatljiv stil rada i koji po svemu odgovara načinu kako Zrinjski igra i kako zastupa interese i grada i regije. Kruno je poznat kao veliki borac, iskren i pošten čovjek i to je ono što nama treba. Imamo dobru ekipu, odličnu poziciju i u prvenstvu i Kupu, i ne krijemo ambicije da ove godine osvojimo dvostruku krunu. Dogodine ćemo još jače napasti Europu.”

Foto: Bljesak.info / Pressica Zrinjskog

Rendulić će u sljedećih nekoliko mjeseci osvojiti zacrtanu dvostruku krunu, a potom i odvesti Plemiće u grupnu fazu Konferencijske lige. Zrinjski je tako postao prvi klub iz BiH koji je nastupio u grupnoj fazi nekog europskog natjecanja, a nije stao samo na tome nego je priredio veliko iznenađenje pobijedivši AZ Alkmaar s 4:3 nakon što su na poluvremenu gubili 0:3. Mostarci su tako postali svjetska senzacija, a dva tjedna kasnije će u Birminghamu odigrati sjajnu utakmicu protiv Aston Ville koju će na kraju izgubiti golom u 94. minuti.

Foto: Bljesak.info / Čudo u Mostaru, Zrinjski preokrenuo 0:3 protiv Alkmaara

Unatoč svemu, Krunoslav Rendulić nije dočekao ni godinu dana na klupi Zrinjskog. Dobio je otkaz u trenutku kada su Plemići u Premijer ligi BiH na trećem mjestu s utakmicom manje koja bi ih ponovno približila Borcu, dok su u jednoj od najtežih grupa Konferencijske lige također na trećem mjestu koje čak ne oslikava dovoljno dojam koji je Zrinjski ostavio na prvom europskom izletu u svojoj povijesti.

Rendulić nije bio bez grijeha. Čudne rotacije igrača, kasne izmjene koje su Zrinjski umalo eliminirale već u prvom pretkolu Lige prvaka, popis za Europu zbog kojeg je navodno u jednom trenutku i izgubio svlačionicu, samo su neki od njih. Težak poraz (3:0) na gostovanju kod najvećeg rivala - Veleža - bila je očito kap koja je prelila čašu kod uprave kluba koja je odlučila da je vrijeme za promjenu.

Mediji su Rendulića posljednjih mjeseci smijenili već nekoliko puta dok klub, koji u posljednje vrijeme često komunicira kroz razna priopćenja, nijednom nije javno stao iza trenera koji mu je donio prvu dvostruku krunu i prvi plasman u grupnu fazu europskog natjecanja. Ovog puta su informacije novinarskih izvora bile točne, a kao glavni kandidati za njegovog nasljednika spominju se Stjepan Tomas i Samir Toplak.

Foto: Bljesak.info / Rendulić ostavio Bilbiju na klupi

Iako je do velike zimske stanke ostalo samo mjesec dana, uprava Zrinjskog odlučila je kako Rendulić nije zaslužio dočekati ni kraj europske avanture i da je odmah vrijeme za promjenu. Time su na neki način napravili problem i novom treneru, bio to Tomas, Toplak, Ante Čačić ili netko četvrti. Svako ime se kod navijačke baze već dočekuje na nož uz mnogo upitnika oko glave i pitanja zašto se nakon svega baš sada krenulo u promjenu trenera?

Foto: Bljesak.info / Stalne bakljade na derbiju

Je li svlačionica nepovratno izgubljena? Je li došlo do svađe trenera i uprave? Je li se čekala samo prva veća greška da ga se smijeni? Zar nakon svega Rendulić nije zaslužio da se barem oprosti pred domaćim navijačima u dvoboju protiv velike Aston Ville? Samo su neka od pitanja na koja vjerojatno nikada nećemo dobiti službeni odgovor nego ćemo ga probati pronaći kroz forume i razne gradske priče koje procure iz kluba.

Tog tridesetog studenog 2022. godine Rendulić je na poklon dobio dres s brojem osam na leđima.

“Na dresu se nalazi broj titule koju hoćemo da osvojimo”, kazali su iz uprave i dodali kako se nakon slučaja s bivšim trenerom - čije se ime izbjegavalo govoriti kao da je Sergej Jakirović utjelovljenje Lorda Voldemorta - više neće slikati s godinom na dresu koji uručuju treneru, aludirajući na to kako ona očito ništa ne predstavlja drugoj strani.

Foto: Bljesak.info / Spektakularna proslava dvostruke krune Plemića

Ovaj put ta brojka ništa nije predstavljala njima. Iako je došao do te osme titule, nakon toga osvojio i kup koji je toliko spominjan na njegovom predstavljanju, a nakon svega toga donio i toliko iščekivanu Europu u kojoj su on i igrači klub predstavili na sjajan način, Rendulić je dobio otkaz nakon manje od godinu dana na klupi Zrinjskog. 

Vrijeme će pokazati je li to bila pametna odluka, a klub - kojemu su do neki dan tepali kao novom Dinamu i predviđali dominaciju u godinama koje dolaze - se odjednom našao u ne baš sjajnoj poziciji.

Kopirati
Drag cursor here to close