Nakon poraza

Dalić: Preuzimam odgovornost, ja sam krivac

"Preuzimam odgovornost, ja sam krivac, jer sam sigurno mogao bolje i kvalitetnije pripremiti utakmicu. Sada moramo dignuti glavu gore. Ispred nas su još dvije utakmice, teška je situacija"
Sport / Nogomet | 16. 10. 2023. u 00:05 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Nova TV / Hrvatski izbornik Zlatko Dalić

"Doveli smo se u tešku situaciju, iz onoga što je bilo dosta izgledno, sada ovisimo o drugima", kazao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić nakon poraza od Walesa (1-2) kojim su "Vatreni" zakomplicirali svoju poziciju u borbi za plasman na EURO 2024.

Nakon poraza od Turske u Osijeku, bezidejna, troma i indisponirana Hrvatska je upisala i poraz u Cardiffu.

Turska sada vodi na ljestvici skupine sa 16 bodova i osigurala je jedno od prva dva mjesta koja vode na EURO. Hrvatska i Wales imaju po 10 bodova i susret manje od Turske.

Wales je u prednosti zbog boljeg omjera u međusobnim susretima pa Hrvatska više ne ovisi samo o sebi u borbi za plasman u Njemačku. Četvrta je Armenija sa sedam bodova, dok je Latvija na dnu s tri boda.

"Protivnik je bio bolji, agresivniji i imao je više želje. Mi nismo imali energije, imali smo problem prema naprijed, bili smo bez ideje, ovo je zaista loše. U dvije i pol godine smo izgubili samo dvije utakmice, a sada smo u tri dana izgubili dvije. Doveli smo se u tešku situaciju, iz onoga što je bilo dosta izgledno, sada ovisimo o drugima", kazao je Dalić za Novu TV nakon susreta.

"Preuzimam odgovornost, ja sam krivac, jer sam sigurno mogao bolje i kvalitetnije pripremiti utakmicu. Sada moramo dignuti glavu gore. Ispred nas su još dvije utakmice, teška je situacija", dodao je hrvatski izbornik.

Nakon blijede partije i poraza od Turske, Dalić je napravio nekoliko promjena u sastavu. Iz početnog sastava osječke utakmice ispali su Josip Stanišić, Josip Šutalo i Mario Pašalić, a umjesto njih priliku su dobili Josip Juranović, Domagoj Vida i Lovro Majer.

I dok je ulazak Juranovića i Majer bio očekivan, izbornik je pomalo iznenadio gurnuvši Vidu u prvih 11.

"Nismo imali agresiju i energiju u fazi obrane. Želio sam da to on donese i donio je. Međutim, ponovo nismo bili na nivou, sve se loše poklopilo. Moramo se zabrinuti za ovo što je bilo. Kada nemamo energije i kada ne stvorimo priliku u dvije utakmice, onda je to zaista problem", kazao je Dalić.

Hrvatska je prvi udarac u okvir suparničkog gola uputila tek u 75 minuti.

"Prema naprijed nismo imali ideju niti kreaciju. Bili smo bezidejni, bez opasnih situacija. Ne znam što bi rekao. Moramo se ispričati za ovo što je bilo i čekati iduće dvije utakmice. Neće nam biti lako, u problemima smo jer ne ovisimo sami o sebi. Nadam se da ćemo se u idućih 20 dana oporaviti, da ćemo biti bolji, dobiti obje utakmice i vidjeti što će biti".

Do kraja kvalifikacija Hrvatska će još igrati protiv Latvije 18. studenoga u Rigi te protiv Armenije 21. studenoga u Zagrebu, dok će Wales 18. studenoga gostovati kod Armenije, a tri dana kasnije ugostiti Tursku.

Za plasman na EURO Hrvatska mora u tim utakmicama osvojiti više bodova od Walesa. Ako ne uspije, ostaje i prilika kroz dodatne kvalifikacije.

"Ljutim me što smo došli u ovu situaciju, ali očito mi ne možemo ništa napraviti mirno. Uvijek imamo problema. Još ne želim razmišljati o dodatnim kvalifikacija. Mi sada moramo razmišljati kako ćemo dobiti Latviju u gostima. Sada je najvažnije da se saberemo za zadnje dvije utakmice", zaključio je Dalić.

     
       Standings provided by Sofascore     
Kopirati
Drag cursor here to close