Protestirali kako bi upozorili

Bakambu: Svi su vidjeli masakre, ali svi šute

Prilikom intoniranja himne pred početak utakmice polufinala Afričkog kupa nacija, oni su u znak prosvjeda jednom rukom pokrili usta, a drugom u glave uperili "pištolje" napravljene od prstiju.
Sport / Nogomet | 08. 02. 2024. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afrički kup nacija uvijek sa sobom nosi neke zanimljive priče. Za neke reprezentacije, zemlje jedan ovakav turnir je priliku da upoznaju ostatak svijeta s problemima kojih ih muče.

Po mnogima upravo je DR Kongo jedna od najopasnijih zemalja svijeta. Godinama su jedna od onih destinacija koje se moraju zaobilaziti u širokom luku. Građanski ratovi, vojni udari, paramilitarni sukobi, su skoro pa svakodnevica za stanovništvo ove zemlje.

Fond UN-a za djecu je procijenio prošle godine kako je broj "teških prekršaja počinjenih nad djecom" u prvoj polovini 2023. iznosio više od 1700, što je porast od 41 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, istakao je prošle jedan od glasnogovornik UN-ove agencije.

Eskalacijom sukoba to područje je prisilno napustilo oko 1.5 milijuna ljudi, dok ih je više stotina tisuća poginulo. Posljednjih mjeseci deseci naoružanih skupina - uključujući ozloglašene pobunjenike M23 - već dugo haraju mineralima bogati istočni dio srednjoafričke države, boreći se za kontrolu nad tamošnjom zemljom.

Sukob između skupina, koje uključuju provladinu miliciju, rasplamsao se nakon neizvjesnog šestomjesečnog primirja koje je završilo u listopadu, pri čemu je navodno najmanje 60 civila ubijeno tijekom napada u Sjevernom Kivuu samo u jednom tjednu tog mjeseca.

"Svi vide masakre u istočnom Kongu. Ali svi šute", napisao je na društvenim mrežama napadač DR Konga Cedric Bakambu

Zato su nogometaši ove reprezentacije odlučili prije početka utakmice poslati najbolju moguću poruku na jedan neočekivan način. Prilikom intoniranja himne pred početak utakmice polufinala Afričkog kupa nacija, oni su u znak prosvjeda jednom rukom pokrili usta, a drugom u glave uperili "pištolje" napravljene od prstiju.

"Tako smo dali podršku žrtvama, ali i poslali poruku ljudima kakve se stvari dešavaju na istoku. Ljudi su razočarani. Ova reprezentacija je pokretačka snaga jedne nacije. Naša dužnost je bila da objasnimo ljudima što se događa u ovoj zemlji",poručio je Sébastien Desabre, izbornik reprezentacije.

Kopirati
Drag cursor here to close