Ove sezone bez poraza

AZ Alkmaar: Mladi, razigrani, neugodni

Ako pogledate posljednju utakmicu u prvenstvu (Sparta Rotterdam) vidjet ćete da su u postavi bili Wolf (21), Penetra (22), Sugawara (23), Mijnans (23), van Brederode (20), Lahdo (20), sve mladi igrači...
Sport / Nogomet | 20. 09. 2023. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podatak da je AZ Alkmaar posljednju utakmicu izgubio još 28. svibnja (PSV) dovoljno će reći sam za sebe. To je bio posljednji susret u prošloj sezoni nakon čega je ekipa trenera Pascala Jansena otišla na odmor. U novoj sezoni su još uvijek neporaženi. Gledajući prijateljske utakmice, Europu i nacionalno prvenstvo.

U Europi ne baš uvjerljivi 

U Europi to nije bilo baš pretjerano uvjerljivo. U četiri utakmice, eliminirali su Santa Colomu odnosno Brann Bergen na penale, iako su u regularnom tijeku revanš dvoboja prosuli velikih 1:3. AZ Alkmaar definitivno nije jedan od velikih klubova Nizozemske, ali u ovom klubu posljednje desetljeće rade jako dobro, prije svega u stvaranju novih igrača i radi se o jednoj od najboljih omladinskih škola što je potvrdio naslov njihove omladinske ekipe u Ligi prvaka.

Mladi u fokusu

Najvažnija stvar u kompletnom projektu bila je izgradnja
trening centra u kojem su se mogli posvetiti realizaciji zadatih ciljeva u potpunosti. Ono što je posebno zanimljivo, jeste način na koji biraju mlade igrače u doselekciji.

Video: VItesse  - AZ

Imaju nekoliko verzija skautiranja, koriste se jako puno naprednim videotehnologijama. Posebna priča su igrači koji se nakon utakmice stavljaju u neku vrstu virtualnu stvarnost, pokazuje im se što su oni napravili u određenim situacijama na terenu te se odrađuju scenariji kako je trebalo biti.

Protiv Sparte sedam igrača ispod 25 godina

Ako pogledate posljednju utakmicu u prvenstvu (Sparta Rotterdam) vidjet ćete da su u postavi bili Wolf (21), Penetra (22), Sugawara (23), Mijnans (23), van Brederode (20), Lahdo (20), sve mladi igrači iako nisu baš stari Pavlidis (24), de Wit (25), Bazoer (26).

Poprilično mlada postava koja je u formaciji 4-2-3-1 savladala Spartu 2:0. Prvi gol je postigao Dani de Wit nakon poprilično jednostavne akcije koja je krenula iz zadnje linije od Riechedlyja Bazoera, preko veznjaka Mijnans, do asistenta iskusnog Clasiea. Drugi gol je došao već u sljedećem napadu, nije se puno kombiniralo.

Video: AZ - Sparta Rotterdam

Duga lopta iz zadnje linije, od Penetre, de Wit je glavom spustio za Pavlidisa koji postiže gol. Pavlidis je ove sezone postigao šest golova. Dva rana gola su usmjerila utakmicu u određenom pravcu, domaći igrači su imali još nekoliko vrlo dobrih prilika u ovom susretu, ali nisu postigli gol.

Može i 4-3-3 

Ono što se svakako treba izdvojiti jeste podatak da je kolo ranije AZ na gostovanju slavio 2:0 protiv Vitessea, a u startnoj postavi je bila samo jedna promjena. Poku kojeg pamtimo baš iz omladinske Lige prvaka je startao umjesto Šveđanina Lahdoa. U prvenstvu je Jansen kroz četiri utakmice jako malo mijenjao. Počeo je s van Bommelom i Odgaardom na krilima ali tada je u oba slučaja išao s formacijom 4-3-3. Stopera je igrao Pantelis Chatzidiakos koji je u međuvremenu završio u Cagliariju

Video:  RKC Waalwijk - AZ

Jednostavno rečeno radi se o mladoj razigranoj ekipi koja stvara veliki broj prilika. Vole taj posjed lopte i mogu biti jako neugodni. Ostaje pitanje kako će se postaviti Zrinjski. Jer ovo je sada ipak liga takmičenja, svaki bod je važan, a opet ovo je prva utakmica koja na kraju ne mora imati nikakav značaj što se mnogo puta do sada potvrdilo. Poraz ne znači eliminaciju, trijumf ne garantira prolaz dalje. U tom nekom prostoru Zrinjski može tražiti svoju priliku.

Zrinjski u četvrtak na svom stadionu igra prvi susret grupne faze Konferencijske lige, protiv nizozemskog AZ Alkmaara.Utakmica je na rasporedu u 18.45 sati, uz direktan prijenos na Arena Sport kanalima.

Kopirati
Drag cursor here to close