Prva zvanična

26 godina od utakmice u Tirani

"Treneri i domaći igrači smo izašli preko tunela, pa u Zagreb. U Zagrebu smo se okupili, napravili sastanak, kupili dvije lopte, nešto opreme i krenuli avionom do Tirane" prisjetio se jednom prilikom Fuad Muzurović.
Sport / Nogomet | 30. 11. 2021. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je do tog trenutka bilo revijalnih prijateljskih utakmica koje je reprezentacija BiH igrala, kao prva zvanična se vodi ona protiv Albanije igrana na današnji dan prije 26 godina.

Utakmica je odigrana na stadionu Qemal Stafa u Tirani, a sastav u kojem se pojavila reprezentacija BiH je bio daleko od onog kojeg smo mogli recimo vidjeti u prijateljskim utakmicama protiv Kaiserslauterna i Genka tamo ožujka 1993. godine. Naravno prije toga je bio i nastup reprezentacije na Mediteranskim igrama iste godine.

Izbornik reprezentacije u Tirani je bio Fuad Muzurović. Direktor je bio Mirsad Fazlagić, pomoćni trener Mustafa Hukić koji je zbog nedostatka igrača prijavljen kao igrač.

"Kada smo dobili obavijest da su Albanci prihvatili da igraju s nama utakmicu bilo je puno problema, posebno s komunikacijama, jedino se putem satelitskog telefona moglo s nekima od igrača razgovarati. Uz sve to utakmica se nije igrala u UEFA-inom terminu, ali mi na to nismo mogli ni računati s obzirom na to da nismo bili ni u kakvom 'šeširu' za izvlačenje grupa za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo Francuska '98. Morali smo odigrati jednu utakmicu i došao je taj ogled s Albanijom. Zbog toga dugujemo jednu veliku zahvalnost reprezentaciji Albanije što nam je omogućila da se nađemo u ždrijebu kvalifikacija za Francusku" prisjetio se jednom prilikom Muzurović.

" Jedna grupa nas je krenula iz Sarajeva. U delegaciji su bili Stjepan Kljuić, Jusuf Pušina, Bajro Bačić, Mirsad Fazlagić. Ivica Mioč, Sabahudin Dautbašić, Nikola Bilić… Nikola je bio jedini novinar i fotoreporter. Mi i domaći igrači smo izašli preko tunela, pa u Zagreb. U Zagrebu smo se okupili, napravili sastanak, kupili dvije lopte, nešto opreme i krenuli avionom do Tirane. Na dan utakmice vladala je neizvjesnost. Odsjeli smo u hotelu Astorija. Domaćini su nas dočekali, onako bosanski. Igrali su oko nas, trudili se da nam ugode svaku sitnicu. Dok smo čekali igrače koji su pristizali s raznih strana, pomalo smo se šalili da će neko od nas trenera morati da zaigra. Umalo da to bude i naša zbilja. Ja sam svog pomoćnika Mustafu Hukića već pripremao da zaigra, ako zatreba. Jednostavno, nije nas bilo. Srećom, kasnije smo se kompletirali. Došli su Nedžad i Said Fazlagić. Muhamed Konjić je bio kapiten" prepričao je ovu svojevrsnu avanturu Muzurović.

U tom susretu za reprezentaciju BiH su zaigrali: Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić (Said Fazlagić), Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić (Amir Osmanović), Asim Hrnjić, Almir Turković.

Albanija je slavila 2:0, strijelci su bili Qendro i Dobi, u tridesetoj odnosno pedesetoj minuti.

Kopirati
Drag cursor here to close