Igre protiv najboljih na svijetu

Za oproštaj težak i očekivan poraz od Amerikanki

Podatak da su Amerikanke imale procenat šuta iz igre skoro 66 posto (52/79) najbolje potvrđuje o kakvoj se selekcije radi. Kod BiH vrijedi izdvojiti Nikolinu Elez koja je utakmicu zaključila sa 19 poena.
Sport / Košarka | 27. 09. 2022. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okolnosti su bile takve, nakon četiri poraza je ženska košarkaška reprezentacija BiH je izašla na megdan najboljoj selekciji Svijeta, SAD. Amerikanke već godinama dolaze na velika takmičenja kao najveći favoriti, kao muški "Dream Team" i to potvrđuju svojim rezultatima.

Vidjelo se i u ovoj skupini u Sydneyu gdje su bez problema odradile pet utakmica. U ovoj posljednjoj su savladale BiH sa velikih 121:59. Sve je bilo jasno pet, šet minuta. Nakon prve četvrtine, Amerikanke su vodile 33:15, na poluvremenu 66:31. Sedam igračica u pobjedničkom sastavu je postiglo više od deset poena, Kelsey Plum najviše 20 uz tri promašaja iz igre.

Ostatak selekcije bio je gledajući broj poena ravnomjerno raspoređen, Chelsea Gray 16, Breanna Stewart i Shakira Austin 15. Podatak da su Amerikanke imale procenat šuta iz igre skoro 66 posto (52/79) najbolje potvrđuje o kakvoj se selekcije radi. Kod BiH vrijedi izdvojiti Nikolinu Elez koja je utakmicu zaključila sa 19 poena.

"Igrali smo kao i ostale selekcije protiv SAD-a, jako je teško igrati protiv ovakve reprezentacije. Američka reprezentacija je skup najvećih košarkaških zvijezda. Pokušali smo da uradimo sve što smo mogli. Što se tiče turnira, prvi put smo ovdje, veliko je isksutvo za nas. Očekivali smo puno to je istina, ali vidjeli smo da moramo još dosta raditi", rekao je Lojo i dodao:

"Ponos je ipak što smo bili ovdje. Nismo ostvarili što smo potajno očekivali, a to je plasman u drugi krug, Analizirat ćemo neke stvari i očekuje nas nastavak kvalifikacija za Eurobasket, gdje smo na dobrom putu da ostvarimo novi plasman."

Kopirati
Drag cursor here to close