Povratak na Eurobasket 1995

VIDEO I Petrović: Napuštanje postolja je bila greška

U godinama poslije se toliko puta pisalo, pričalo i ponavljalo o tome događaju koji je svakako obilježio taj Eurobasket, ali i dijelom povijest Europske košarke.
Sport / Košarka | 05. 02. 2024. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eurobasket 1995. godine je nekako ostao poseban. Igralo se u Grčkoj, na veliku scenu se vratila tadašnja SR Jugoslavija, tu je bila Hrvatska, nekoliko izuzetno jakih selekcija poput Litve, Rusije. Polufinalni, finalni susret i onaj za treće mjesto bili su puni naboja. Litva je prvo dobila Hrvatsku deset razlike u polufinalu, Jugoslavija Grčku osam. Hrvatska je na kraju dohvatila broncu nakon produžetaka je savladala Grčku, dok je Litva u finalu pala nakon velike borbe 96:90.

To finale su obilježili Saša Đorđević koji je postigao 41 poen, šutirajući za tri poena 9/12. Na drugoj strani su bili Marciulionis, Sabonis, Karnisovas, trojka vrijedna kombinirano 71 poena. Suđenje Nikolaosa Pitsilkasa i Georga Tolivera je u jednom trenutku Litvance bacilo u očaj, pa su napustili parket, dok su imali veliku podršku domaćih navijača.

Video: SR jugoslavija - Litva 

Na kraju smo imali ceremoniju proglašenja koju su obilježili košarkaši Hrvatske napustivši postolje. U znak protesta protiv agresiju na njihovu zemlju. U godinama poslije se toliko puta pisalo, pričalo i ponavljalo o tome događaju koji je svakako obilježio taj Eurobasket, ali i dijelom povijest Europske košarke. Gostujući u programu N1 o tome je ponovo govorio tadašnji izbornik Aco Petrović:

Video: Ceremonija 

"To je uvijek tema. Ja sam te 1995. godine bio trener reprezentacije Hrvatske i to je bila posljednja medalja, evo ide i 29 godina kako nemamo medalju. Na tom prvenstvu bile su tri snažne selekcije, Srbija, Litva i Hrvatska. Sjećam se i našeg odlaska s postolja... A ako me pitate je li to bila greška – da, ali ako gledate kroz prizmu 2024. godine, ali ako se vratimo u 1995. godinu, svi znamo kakva je bila situacija. .. Činjenica je da je uspostavljena neka vrsta telefonskog mosta između dvorane u Ateni i Zagreba. Činjenica je da je postojao nekakav signal za napuštanje postolja i to se dogodilo. Ali mislim da je to velika greška koja je napravljena", rekao je Petrović. 

Kopirati
Drag cursor here to close