Trideset godina poslije...

Aco Petrović: Nagovarao sam ga da ide s nama

"Sve je ovisilo o tome je li stigla ta cura na aerodrom u Frankfurtu. Kad je vidio da je stigla, rekao je da će otići s njom. Tad sam ga posljednji put vidio, na pokretnim stepenicama", prisjetio se još jednom Aco Petrović....
Sport / Košarka | 07. 06. 2023. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Draženov brat Aco je početkom tih devedesetih već počeo graditi trenersku karijeru. Uz Mirka Novosela i Peru Skansija kao pomoćnike prije svega na klupi Hrvatske. I on je bio član te reprezentacije koja je odrađivala kvalifikacije u Poljskoj, koja se trebala pripremati za Mediteranske igre, Eurobasket. Gostujući na N1 televiziji, Aco se prisjetio tih dana lipnja prije trideset godina.

"Do posljednjeg trenutka bilo neizvjesno hoće li ići s nama ili ne, sve je ovisilo o tome je li stigla ta cura na aerodrom u Frankfurtu. Kad je vidio da je stigla, rekao je da će otići s njom. Tad sam ga posljednji put vidio, na pokretnim stepenicama, on odlazi, a mi ostali smo nastavili prema Zagrebu. Sjećam se da je u tom periodu iza 17 sati bilo ogromno nevrijeme i bilo je dosta turbulencije u avionu, a to je bila ta oluja koja je na zemlji napravila loše uvjete za vožnju."

I do dana se pitao je li moglo biti drugačije…

"Nagovarao sam ga da ide s nama. Postoji zlatno pravilo koje vrijedi danas – momčad koja krene s točke A, mora se zajedno i vratiti prema njoj. Prije 30 godina to nije bilo tako, Dražen je došao iako nije trebao, bio je ozlijeđen. Zato nije bilo imperativa da se vraća s nama, posebno jer smo se za deset dana trebali vratiti u Njemačku. Moglo je tisuću situacija biti drugačije”, kazao je Petrović i prisjetio se trenutka kad je čuo što se dogodilo:

"Oko 23 sata me otac nazvao, bio je u potpunom šoku i nepovezano je pričao pa nisam mogao shvatiti o čemu se radi pa mi je dao broj telefona koji trebam nazvati. Razgovor je bio u totalnom kaosu, pitao me gdje je Dražen i jedino što je uspio suvislo reći jest taj njemački broj, koji sam nazvao i dobio policijsku postaju u Ingolstadtu, gdje su mi potvrdili da je u 17:20 došlo do nesreće. Paradoksalno je da sam tri dana kasnije bio na tom mjestu i vidio da je to bio jedan ogroman splet nesretnih okolnosti"

Na autocestama u Njemačkoj nema ograničenja brzine i uobičajeni su lančani sudari, što ovdje nije bio slučaj.

"Dražen je spavao jer je bio umoran i nažalost u snu otišao. Ona se zabila u kamion koji je ispriječio dvije trake. Radilo se o neiskusnoj vozačici i nije navikla na takve uvjete te je doletjela u velikoj brzini. Ni u jednom trenutku kolizije nije volan bacala ni lijevo ni desno, samo je udarila. Nažalost, kako je kabina bila postavljena, to je uzrokovalo fatalni udar", izjavio je Aco pa otkrio je li zamjerao Draženovoj tadašnjoj djevojci:

"Nisam u tim trenucima vodio računa o svojim emocijama. Imao sam roditelje koji su izgubili dijete, imao sam dvije male djece u kući, koja su gledala moju reakciju… Dodatna stvar je bio rođendan moje supruge, koji pada na 7. lipnja i već 30 godina ga ne slavimo. Morao sam razmišljati o previše toga unutar obitelji, morao sam ići tamo gdje se sve dogodilo… Tek kad sam nakon pet ili šest mjeseci stigao na Mirogoj, pukao sam i slomio sam se. To je trajalo satima", prisjetio se Aco u programu.

Kopirati
Drag cursor here to close