Miller-McIntyre

VIDEO I Igrač Baskonije ispisao povijest

Podatak koji Miller-McIntyrea izdvaja od njegovih prethodnika je rekordnih 20 asistencija, što je prvi put viđeno na euroligaškim parketima.
Sport / Košarka | 10. 02. 2024. u 01:17 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usklopu 26. kola košarkaške Eurolige momčad Baskonije ugostila posljednju momčad na ljestvici, francuski ASVEL. Domaći su bez većih problema slavili rezultatom 94:80. Najefikasniji kod domaćina bio je ujedno i trenutno jedan od najboljih igrača lige, američki bek šuter Markus Howard koji je postigao 18 koševa, dok se kod gostiju istaknuo centar Joffrey Lauvergne, koji je ostvario double-double učinak sa 16 poena i 10 skokova.

Utakmica je ovo u kojoj su domaćini slavili bez većih problema, jedini otpor gostiju viđen je u prvoj četvrtini utakmice kada su u par navrata imali minimalnu prednost. Nakon toga, utakmica je više-manje otišla u jednom smjeru, kada su domaći odigrali sjajnu drugu četvrtinu(29:19) i 'odlijepili' se na velikih +13 pred početak drugog poluvremena. Drugo poluvrijeme proteklo je u istom ritmu, Baskonia je većinu utakmice držala dvoznamenkastu prednost i lagano ostvarila današnju pobjedu.

Ono što je obilježilo ovu utakmicu bio je rekord igrača Baskonije koji je jučer ispisao povijest. Naime, Codi Miller-McIntyre, nekadašnji igrač Partizana i Cedevita Olimpije, ostvario je triple-double učinak i time postao tek treći igrač kojemu je to pošlo za rukom u povijesti Eurolige.

Američki razigravač, koji trenutno nastupa za reprezentaciju Bugarske, na terenu je proveo oko 35 minuta i ostvario učinak od 11 poena uz isto toliko skokova te impresivnih 20 asistencija. Ostvarenje triple-double učinka je u Euroligi jedino pošlo za rukom hrvatskom igraču Nikoli Vujčiću koji je upisao dvije takve utakmice 2005. i 2006. godine, te legendi grčke košarke Nicku Calathesu koji je jednom u Euroligi ostvario triple-double, i to u sezoni 2018./19. dok je nastupao za grčki Panathinaikos.

Podatak koji Miller-McIntyrea izdvaja od njegovih prethodnika je rekordnih 20 asistencija, što je prvi put viđeno na euroligaškim parketima. Do ove utakmice prvo mjesto dijelili su Argentinac Facundo Campazzo i srpski internacionalac Stefan Jović koji su imali 19 asistencija u jednoj utakmici, a sada se ovaj fenomenalni razigravač Baskonije učvrstio na vrhu i teško je da će ga itko ikada srušiti s trona.

Poraz aktualnog prvaka Reala

Talijanski Milano neočekivano je na domaćem parketu slavio protiv vodeće momčadi Eurolige, madridskog Reala rezultatom 81:76. Aktualni prvaci Europe loše su ušli u utakmicu što je Milano iskoristio i napravio pozamašnu zalihu poena pred ulazak u samu završnicu utakmice.

Porazu Reala presudila je loša druga dionica u kojoj su poraženi s čak 15 razlike(25:10) te su na poluvrijeme gosti otišli s čak 19 koševa zaostatka. Drugo poluvrijeme pripalo je vodećoj momčadi lige, no zaostatak iz prvog poluvremena bio je prevelik. Uspio je Real poraz ublažiti na samo pet razlike, iako su u jednom trenutku u zadnjoj dionici bili na samo dva koša zaostatka.

Najbolji u redovima domaćina bili su Shields s 27, odnosno Nikola Mirotić s 23 ubačena koša, dok su kod Reala, po tko zna koji put, to bili duo Musa-Hezonja. Bosanskohercegovački reprezentativac ostvario je učinak od 12 poena, 3 skoka i 1 asistencije, dok je hrvatski igrač ubacio 11 koševa uz 3 skoka.

Kriza Partizana se nastavila

U Stark Areni pred otprilike 20 tisuća vatrenih navijača, Partizan je produljio krizu loših rezultata. Ovoga puta izgubili su od njemačkog Bayerna(78:79). Najbolji u redovima domaćih bio je Kevin Punter s 22 koša, dok je kod gostiju junak večeri bio Francuz Sylvain Francisco, koji je postigao 20 poena, uz tricu za pobjedu sekundu prije kraja utakmice.

Bio je ovo peti poraz u nizu košarkaša Željka Obradovića u svim natjecanjima, što odavno nije bio slučaj. Kako sam rezultat prikazuje, bila je ovo dosta izjednačena utakmica gdje su presudile nijanse. Vodstva su se tijekom cijele utakmice izmjenjivala, a najveću prednost imali su domaći, koji su u par navrata treće dionice vodili s 10 razlike, ali je to Bayern uspio preokrenuti u zadnjoj četvrtini. Koš za pobjedu Bayerna postigao je francuski igrač Sylvain Francisco, pogodivši tricu sekundu prije kraja utakmice. Šut za pobjedu Partizana imao je Kevin Punter, no nije bio precizan.

U preostale dvije utakmice, Olympiakos je u gostima kod Valencije slavio s uvjerljivih 65:78. Presudilo je kriminalno loše drugo poluvrijeme domaće ekipe koji su taj dio utakmice izgubili 26:38. Najbolji kod Valencije bio je nekadašnji NBA igrač Semi Ojeleye, koji je postigao 19 koševa. Kod pobjedničke ekipe Canaan je postigao 16 poena

Najefikasniju utakmicu imali smo priliku gledati u srazu Anadolu Efesa i Maccabi Tel-Aviva. Slavio je Efes rezultatom 105:91. Najbolji pojedinci turske ekipe bili su Larkin s 22, odnosno Beaubois s 20 poena, dok je kod gostiju, a i na cijeloj utakmici, najefikasniji bio Wade Baldwin s 26 poena i 5 asistencija.

Kopirati
Drag cursor here to close