Vodi borbu s mentalnim zdravljem

VIDEO I Legendarni Ricky Rubio vraća se košarci i potpisuje za španjolskog velikana!

Ricky je na svom debiju za prvu selekciju Joventuta imao samo 14 godina. Euroligaški debi odigrao je 2006. nekoliko dana nakon što je napunio 16 godina.
Sport / Košarka | 30. 01. 2024. u 00:13 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom prošle godine potpisuje novi ugovor s Clevelandom, na tri godine, vrijedan nešto više od 18 milijuna američkih dolara. Tada se činilo da se stvari vraćaju na staro. Odigrao je i utakmicu 12. siječnja prošle godine, kada je zabio 9 poena za 10 minuta provedenih na parketu u pobjedi protiv Portlanda, no od tada Rubio nestaje s parketa.

Košarkašku javnost danas je dočekala šokantna, ali vrlo pozitivna vijest. Španjolski razigravač, legendarni reprezentativac, 33-godišnji Ricard Rubio Vives, poznatiji kao Ricky Rubio, objavio je na svojim društvenim mrežama da se vraća košarci. Dogovorio je suradnju s Barcelonom do kraja sezone, gdje će trenirati i pokušati ponovno s košarkom.

Nagli prekid karijere

Rubio je u kolovozu prošle godine objavio da uzima predah od košarke kako bi se posvetio svom mentalnom zdravlju, koje je bilo toliko narušeno da nije mogao nastaviti igranje košarke. Nažalost je njegovo stanje bilo teško toliko da je otkazao nastup na Svjetskom prvenstvu za reprezentaciju Španjolske, iako je s njima prethodno prošao pripreme.

Video: Ricky Rubio 

Nakon toga mu se izgubio svaki trag u košarkaškom svijetu. Opraštanje od reprezentacije pred prvenstvo objavio je putem službene stranice Španjolskog košarkaškog saveza izjavom:

"Odlučio sam prekinuti svoje profesionalne aktivnosti kako bih se pobrinuo za svoje mentalno zdravlje. Molio bih vas da poštujete moju privatnost kako bih se mogao nositi s trenutačnom situacijom. Kad bude vrijeme za to, objavit ću više informacija." Nakon toga mu se izgubio svaki trag u košarkaškom svijetu, sve do početka ove godine.

Naknadno je 4. siječnja ove godine otkupio svoj ugovor od tadašnjeg kluba, Cleveland Cavaliersa, čime je dao naznaku kako bi moglo doći do nastavka njegove karijere, ali vjerojatno u Španjolskoj.

Najmlađi debitant u povijesti španjolskog prvenstva

Rubio je karijeru započeo u španjolskom Joventutu, gdje je postao najmlađi igrač ikada koji je zaigrao u španjolskom seniorskom prvenstvu. Ricky je na svom debiju za prvu selekciju Joventuta imao samo 14 godina. Euroligaški debi odigrao je 2006. nekoliko dana nakon što je napunio 16 godina, gdje je također postao jedan od najmlađih koji je debitirao u najprestižnijem europskom natjecanju. U Joventutu je proveo period od 2005. do 2009. kada se prijavljuje za NBA draft.

NBA karijera

Na draftu je izabran kao peti izbor prve runde od strane Minnesote Timberwolvesa, ali u dogovoru s njima dvije sezone, 2009.-2011. provodi u španjolskoj Barceloni. S katalonskom ekipom u tom periodu osvojio je Euroligu 2010. i Španjolsko prvenstvo godinu kasnije

Video: Ricky Rubio 

Put ga 2011. godine vodi u najbolju ligu svijeta, američki NBA. U Timberwolvesima provodi 6 godina, nakon čega odlazi u Utah Jazz. Nakon toga još je nastupao za Phoenix Sunse, pa ga put ponovno vodi u Minneapolis i klub koji ga je i doveo u NBA, da bi od 2021. godine prešao u redove Cleveland Cavaliersa. Tada mu se događa najveća tragedija u karijeri, ozljeda koja ga je na duže vrijeme udaljila od košarke.

28. prosinca 2021. u utakmici protiv New Orleans Pelicansa, Rubio na dvije minute do kraja utakmice ide u prodor prema košu kada bez kontakta pada na tlo i naknadno saznaje da su stradali križni ligamenti u lijevom koljenu.

Video: Ricky Rubio 

Početkom prošle godine potpisuje novi ugovor s Clevelandom, na tri godine, vrijedan nešto više od 18 milijuna američkih dolara. Tada se činilo da se stvari vraćaju na staro. Odigrao je i utakmicu 12. siječnja prošle godine, kada je zabio 9 poena za 10 minuta provedenih na parketu u pobjedi protiv Portlanda, no od tada Rubio nestaje s parketa.

Reprezentativna i individualna postignuća

Rubio je legenda španjolske košarke, jedan od miljenika tamošnje javnosti. Osvojio je brojna priznanja sa reprezentacijom, zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kini 2019. godine, 2 europska zlata uz dvije bronce, te dvije olimpijske medalje, srebro 2008. na Olimpijadi u Pekingu, te broncu 2016. u Rio de Janeiru.

Na individualnoj razini također je postigao mnogo, vrijedi izdvojiti prvi tim novaka u NBA-u (All-Rookie First Team) 2012. godine te najbolji obrambeni igrač u španjolskom prvenstvu 2009. godine.

Video: Ricky Rubio 

Nadamo se kako je Rubio zaliječio svoje mentalno zdravlje i da je sada spreman nastaviti s košarkom. Ima 33 godine i još je dovoljno mlad da nastavi igrati, a obzirom što je sve ponudio košarkaškom svijetu, zaslužio je ponovno naći se na najvišem nivou košarke pokazati ono što najbolje zna, a to je uveseljavanje brojnih navijača pred malim ekranima svojom igrom na parketu.

Kopirati
Drag cursor here to close