Moja igra moj put

U Sarajevu predstavljena knjiga Svetislava Pešića

"Moja igra moj put" je knjiga koja govori o tome što je na košarkaškim parketima radio sve ove godine popularni "Kari". Knjiga koja je na isteku 2023. godine predstavljena u Sarajevu.
Sport / Košarka | 27. 12. 2023. u 23:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radio je kao trener Bosne, onda je preuzeo mladu reprezentaciju Jugoslavije, izuzetno talentiranu generaciju. Kulminacija je bila zlatna medalja na Svjetskom omladinskom prvenstvu u Bormiju. Onda se Svetislav Pešić odlučio otisnuti u nepoznato. Otišao je u Zapadnu Njemačku koja je bila jako nisko na europskoj košarkaškoj karti.

Nitko tada u Njemačkoj nije zapravo ni znao tko je trener koji je došao iz Jugoslavije. Baš kao što on nije znao riječi njemačkog. Gledali smo uglavnom kroz različite kvalifikacije, ali do Barcelone 1992. godine, Njemačke nije bilo nigdje.

Uspio je Pešić progurati Njemačku na četvrto mjesto u kvalifikacijama za Barcelonu. Šest godina nakon Bormija je postao prvak Europe s Njemačkom, osam odnosno devet godina kasnije
sa Srbijom će postati prvo europski, a onda i svjetski prvak.

"Moja igra moj put" je knjiga koja govori o tome što je na košarkaškim parketima radio sve ove godine popularni "Kari". Knjiga koja je na isteku 2023. godine predstavljena u Sarajevu. Po vlastitom priznanju, sve što mu se lijepo dešavalo u životu i karijeri, začelo se u Sarajevu. U gradu na Miljacki neprekidno je živio 17 godina. Kao igrač s Bosnom je osvojio titulu prvaka Europe u nezaboravnom finalu protiv Emersona u Grenobleu, 5. travnja 1979. godine.

"Sarajevo me je kupilo na prvi pogled. Grad s dušom, puno talentiranih ljudi u raznim oblastima. Tek se pojavljivalo Bijelo dugme, a Zdravko Čolić je započeo svoju solo karijeru pjesmom "Sinoć nisi bila tu", dok su Indexi s Davorinom Popovićem već žarili i palili. Bosna je bila primjer, model kako se od jednog drugoligaškog tima stiže do krova Europe. I da nismo pobijedili Emerson u Grenobleu petog aprila 1979., taj utisak se ne bi promijenio. Sportski rezultati su plod dugog, kontinuiranog strpljivog rada. Klub nisu samo igrači i treneri, klub su i navijači, sponzori, grad, ukupan ambijent koji se stvara oko kluba. To sam uvidio već tada i time sam se vodio kasnije kroz čitavu karijeru. Uostalom, tako sam i birao sredine u koje sam odlazio, jer nisam želio da se vezujem za podneblja sa sitnim, kratkoročnim ambicijama. Ambijent stvara jedan tim, što je bolji ambijent, bolje se razvija tim. Bosna je po tome bila jedinstvena. Veliki entuzijazam...Kad razmišljam o svemu tome, sve što sam kasnije postigao, nekako se začelo u tom gradu. Sarajevo je bila Jugoslavija u malom. Centar zemlje u pravom smislu te riječi. Svi su voljeli Sarajevo", reći će nakon toliko godina Pešić.

Sarajevska vijećnica bila je mjesto promocije, osim Pešića ugostila je velikane poput Nenada Markovića, Razije Mujanović, Faruka Hadžibegića, Fuada Muzurovića, Samira Avdića i Mirsada Fazlagića, a prisutni su bili i najbolji košarkaški sudac Ademir Zurapović, Ibrahim Krehić, Rade Matić, Sulejman Begović.

O knjizi popularnog Karija na promociji je govorio je i njegov suigrač i prijatelj Mirsad Milavić, kao i proslavljeni košarkaš Samir Avdić. Video linkom se u Vijećnicu javio i Emir Mutapčić, bh. košarkaški stručnjak.

Promociju knjige organiziralo je Udruženje sportskih novinara BiH, koje je ovom prilikom proglasilo Džanana Musu i Lanu Pudar za najbolje sportiste Bosne i Hercegovine u 2023. godini te su uručili 9 nagrada doajenima sportskih novinara.

Kopirati
Drag cursor here to close