Prijava otišla kasno

Košarkaši ipak u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre!

Pravo nastupa u kvalifikacijama za Olimpijske igre, reprezentacija BiH je osigurala rezultatima kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo pored još 15 reprezentacija. S tim da je Hrvatska jedina u ovom društvu po rankingu.
Sport / Košarka | 18. 03. 2023. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ipak bi trebala učestvovati u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre! Nakon što se pojavila informacija kako košarkaši BiH odustaju od rijetke prilike da se nađu barem u društvu kandidata za odlazak na Olimpijadu, vodstvo saveza je čini se odlučilo promijeniti odluku.

Dijelom i nakon velikog pritiska javnosti, ali i dobijanja određenih garancija po pitanju finansija. Generalni sekretar KSBiH Amer Čolan izvršio je prijavu reprezentacije BiH za olimpijske pretkvalifikacije, koje će se igrati od 12. do 20. kolovoza ove godine. Problem sada leži u činjenici da je rok za prijavu probijen (istekao prije tri dana), pa je pitanje kako će Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) reagirati.

Pravo nastupa u kvalifikacijama za Olimpijske igre, reprezentacija BiH je osigurala rezultatima kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo pored još 15 reprezentacija. S tim da je Hrvatska jedina u ovom društvu po rankingu. Do sada su u povijesti igrali kvalifikacijski turniri za odlazak na Olimpijadu, ali nikada do sada nismo imali pretkvalifikacije.

U Europi će se odigrati dva turnira s po osam ekipa, a samo pobjednici turnira osvajaju mjesto na Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima. Tako u pretkvalifikacije ide 16 europskih selekcija, a samo će dvije i dalje sanjati olimpijski san. Mogući protivnici na jednom od dva turnira su Turska, Švedska, Mađarska, Island, Belgija, Izrael, Ukrajina, Velika Britanija, Češka, Estonija, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Poljska, Portugal i Hrvatska.

Ako bi reprezentacija nastupila sa Nurkićem, Musom, preostalim najboljim igračima, sigurno bi mogla izaći na kraj sa polovinom ovih selekcija. Samo, ako...

Kopirati
Drag cursor here to close