Senzacija

Košarkaši BiH u grotlu Skenderije pobijedili Francusku

Košarkaši BiH odigrali su možda i najbolji meč u posljednjih nekoliko godina te, izuzimaju dio druge četvrtine, u potpunosti kontrolirali utakmicu i zasluženo slavili.
Sport / Košarka | 27. 08. 2022. u 23:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u drugom kolu drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo večeras u dvorani "Mirza Delibašić" KSC Skenderija nakon dva produžetka pobijedila reprezentaciju Francuske sa 96:90.

Izabranici izbornika Adisa Bećiragića pokazali su potpuno drugo lice u odnosu na meča sa Crnom Gorom i u grotlu Skenderije uspjeli su svladali olimpijske viceprvake. 

Košarkaši BiH odigrali su možda i najbolji meč u posljednjih nekoliko godina te, izuzimaju dio druge četvrtine, u potpunosti kontrolirali utakmicu i zasluženo slavili.

Reprezentacija BiH odlično je otvorila utakmicu protiv favoriziranih Francuza. Već od prve minute vidjela se velika želja, energija, odlično je funkcionirao napad, a agresivnom igrom u odbrani košarkaši BiH potpuno su zbunili Francuze. Košarkaši BiH pogađali su sa svih pozicija i veoma brzo došli do visoke prednosti koja je u jednom trenutku iznosila 18 poena.

U drugoj četvrtini Francuzi su uspjeli konsolidirati redove, a zbog problema sa ličnim greškama Bećiragić je morao da odmori Nurkića, Musu i Robersona. Neigranje trojice najboljih bh. igrača iskoristili su gosti i serijom od 15:0 došli do izjednačenja. BiH je još par minuta uspijevala da zadrže koliko-toliko vodstvo, ali je u finišu poluvremena Francuska ipak preokrenula i sa osam poena prednosti otišla na odmor.

Foto: Fena / Detalj s utakmice u Skenderiji

Drugo poluvrijeme pripalo je bh. košarkašima. Nakon uvodnih poena Francuza na početku treće četvrtine i dvocifrenog vodstva uslijedilo je furioznih devet minuta bh. reprezentacije koja pravi seriju 20:0 i Francuze u ovom periodu ostavlja na svega pet poena.

U posljednjem periodu najbolji igrač bh. reprezentacije Jusuf Nurkić preuzeo je stvar u svoje ruke. Dominirao je pod koševima pored Goberta, koji nije mogao pronaći način da zaustavi centra Portlanda. 

No, s druge strane seriju poena započeo je i Fournier koji je vezao nekoliko trojki te svoju ekipu održavao u igri.

U finišu prava drama. BiH je imala dva poena prednosti i loptu sa strane 14 sekundi prije kraja, ali su bh. reprezentativci pogriješili pri izvođenju pa je Fournier uspio pogoditi za izjednačenje i produžetak.

U dodatnih pet minuta BiH je nastavila sa dobrom igrom i uspijevala je držati rezultatsku prednost te u posljednju minutu ući sa četiri poena razlike. No, Francuzi se nisu predavali, pa su do kraja ponovo uspjeli da izjednače, ali i iznude petu ličnu grešku Nurkića te je u drugi produžetak BiH ušla bez prvog centra. Francuzi su čak imali priliku i da pobijede, ali je u posljednjem napadu prilikom ulaska Fourniera ličnu grešku u napadu pogrešnim građenjem napravio Gobert te je ostao neriješen rezultat.

U drugom produžetku BiH je imala minimalno vodstvo cijelo vrijeme, a u posljednjem minutu trojkom Lazića dolazi do šest poena prednost što je bilo nedostižno za Francusku.

Tako je BiH ostvarila četvrtu pobjedu u kvalifikacijama za SP i sa velikim optimizmom putuje u Njemačku gdje je za nekoliko dana očekuje nastup na Europskom prvenstvu.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Nurkić sa 21 poenom i devet skokova, Roberson sa 18, Musa sa 17 i Halilović sa 12 poena, dok su Francuze predvodili Fournier sa 24 i Yabusele sa 16 poena.

Kopirati
Drag cursor here to close