Sklon ozljedama

Jokić vodi u poretku MVP nagrade, Embiid gubi pravo da obrani titulu?

Tu je pravilo po kojem igrači, koji žele biti u konkurenciji za MVP i najbolju ekipu sezone, moraju odigrati minimalno 65 od 82 utakmice regularne sezone te provesti na svakoj barem 20 minuta u igri.
Sport / Košarka | 03. 02. 2024. u 10:24 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se NBA sezona 2023/2024 sve više približava završetku regularnog dijela, ljubitelji košarke diljem svijeta već raspravljaju o potencijalnim najkorisnijim igračima lige (MVP). No, ove godine jedno od imena koje je prošle sezone zasjalo na vrhu, Joel Embiid, suočava se s izazovima koji bi mu mogli onemogućiti da se bori za tu prestižnu nagradu.

Embiid, centar Philadelphia 76ersa, prošle je sezone osvojio svoj prvi MVP naslov zahvaljujući izuzetnim igrama, impresivnim statistikama i vođenju svoje momčadi do visokog mjesta na tablici Istoka. Međutim, ove godine stvari izgledaju drugačije, unatoč impresivnim brojkama koje i dalje bilježi. Kamerunac predvodi listu najboljeg strijelca lige. Prosječno postiže nešto više od 35 poena po utakmici. Problem je, što centar Sixersa ima već pozamašan broj propuštenih utakmica u sezoni, a novo pravilo NBA lige koje se odnosi između ostalog i na izbor MVP-a, moglo bi Joelu praviti problem.

Naime, novo pravilo koje je NBA uveo je, takozvano "65-game minimum rule". To znači da igrači, koji žele biti u konkurenciji za MVP i najbolju ekipu sezone, moraju odigrati minimalno 65 od 82 utakmice regularne sezone te provesti na svakoj barem 20 minuta u igri. Embiid je do sada propustio već 13 utakmica, uključujući posljednju utakmicu Phile protiv Utah Jazza gdje su slavili Sixersi.

Ozljeda protiv Golden Statea ga može izbaciti iz konkurencije za MVP-a

Embiid je nakon propuštene utakmice u Denveru za koji nastupa Nikola Jokić, jedan od njegovih izravnih konkurenata za ovu prestižnu individualnu nagradu, pokušao izaći na zagrijavanje pred meč sa Golden State Warriorsima, i nakon zagrijavanja odlučeno je da će igrati.

No, tu mu se dogodila nova nesreća. Na nešto više od 4 minute do kraja utakmice, Embiid je u borbi za loptu završio na parketu i tražio faul, a dok je bio na podu na njega je nesretno naletio igrač Warriorsa, Jonathan Kuminga i pao preko centra Philadelphije. Embiid je tu ostao ležati u strašnim bolovima držeći se za koljeno i nije mogao nastaviti utakmicu.

Naknadnim pregledom utvrđeno je da je Kamerunac pretrpio ozljedu meniskusa lijevog koljena. Iz Philadelphije su saopćili da će i ovaj vikend Embiid preskočiti, kada imaju utakmicu s Brooklyn Netsima, kako bi utvrdili težinu ozljede i vrijeme koje će biti potrebno da prošlogodišnji MVP zaliječi ozljedu.

To će biti njegova četrnaesta propuštena utakmica, te će mu nakon toga, ako želi konkurirati za najkorisnijeg igrača lige, biti dozvoljeno propustiti još samo tri utakmice do kraja regularne sezone. Zanimljiva je činjenica da Embiid nikada u svojoj karijeri u najprestižnijoj ligi svijeta nikada nije odigrao više od 68 utakmica u sezoni.

Tko će biti glavni konkurent za ovu prestižnu individualnu nagradu?

U isto vrijeme, drugi igrači su iskoristili priliku i istaknuli se tijekom sezone. Imena poput Nikole Jokića, Giannisa Antetokounmpa, Luke Dončića, Shai Gilgeous-Alexandera i drugih dominiraju razgovorima o MVP-u. Njihova dosljedna prisutnost na terenu i doprinosi uspjehu njihovih ekipa daju im prednost u utrci za najprestižnijom pojedinačnom nagradom u NBA ligi.

Jokić pretekao Embiida na ljestvici vodećih

S obzirom na ozljedu centra Phile, također se ažurirala tablica vodećih igrača za osvajanje MVP nagrade. Joel je do prije dva dana držao prvo mjesto i bio glavni kandidat za osvajanje titule najkorisnijeg igrača lige, ali jučer je došlo do promjene i vodstvo je preuzeo centar Denver Nuggetsa, srpski internacionalac, dvostruki MVP Nikola Jokić. Drugo mjesto sada drži razigravač Oklahome, Kanađanin Shai Gilgeous-Alexander, a Embiid se nalazi na trećem mjestu.

Embiidov karakterističan stil igre, kombiniran s njegovim impresivnim brojkama, još uvijek ga čini važnim kandidatom za MVP. No, kako sezona ulazi u završnicu, sve će više ovisiti o njegovoj sposobnosti održavanja dosljednosti i izbjegavanju ozljeda.

U zaključku, iako je Joel Embiid prošle sezone osvojio srca navijača i priznanje lige kao najkorisniji igrač, ova sezona pruža nove izazove. Njegova borba s ozljedama mogla bi mu onemogućiti obranu MVP titule, ali do kraja sezone ostaje još dovoljno vremena za preokret i ponovno osvajanje srca ljubitelja košarke diljem svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close