Drugi susret za BiH na Eurobasketu

Bećiragić: Njemačka jaka, plus domaćin

"Očekuje nas jaka ekipa, plus sa svim prednostima domaćina. Organizator uvijek ima određene prednosti, ali mi se nadamo da imamo dovoljno inata da i to pobijedimo" kaže Bećiragić.
Sport / Košarka | 03. 09. 2022. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Led je probijen, bh košarkaši su ostvarili toliko željenu pobjedu na otvaranju Eurobasketa. Savladana je Mađarska, nakon dana pauze na red dolazi Njemačka.

Koja je kao i BiH svoje samopouzdanje dodatno podigla uvjerljivim izdanjima protiv Slovenije prvo, a onda i protiv Francuske. Imaju pravo domaći da sanjaju ponavljanje čuda iz 1993. godine. U ovom trenutku imaju puno bolji, jači sastav, ali to je ipak bila tada neka druga priča. Sustav takmičenja, itd..

Denis Schroder je glavna faca, ali protiv Francuske se najveći posao obavljali Maodo Lo, Niels Giffey, Johannes Thiemann, igrači s klupe. Njemačku vodi Gordon Herbert, Kanađanin, trener bogatog iskustva koji je radio u Njemačkoj, Finskoj, Gruziji, Grčkoj, bio je pomoćnik u Torontu. Ukupno gledajući, prednost Herbert daje snazi, a kod takvih reprezentacija šut često može zakazati.

I za očekivati je puno akcija jedan na jedan izolacija u kojima će Schroder i Lo probati obaviti najveći dio posla. Bez obzira što je Njemačka favorit, što igra na domaćem terenu, BiH nije bez šansi. Ne samo zbog trijumfa protiv Mađarske već i zbog činjenice da bi igra ovakve Njemačke mogla odgovarati Nurkiću, Musi i društvu. Samo uz kontrolirani napad i kontrolirani šut.

"Da budem iskren, nemam uopšte informacije o reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Moj fokus je bio u potpunosti na utakmici s Francuskom, a znam tek Musu iz Brooklyna. Izvinite, vidio sam da su pobijedili Mađarsku, dobra su ekipa i znam da imaju veliku košarkašku tradiciju", rekao je Herbert.

"Očekuje nas jaka ekipa, plus sa svim prednostima domaćina. Organizator uvijek ima određene prednosti, ali mi se nadamo da imamo dovoljno inata da i to pobijedimo. Igrači su zdravi i spremni.Imamo određene sisteme kada Jusuf dobije loptu i gdje trebamo da stojimo. Na utakmici protiv Mađarske bilo je situacija da su igrači stajali na pogrešnim mjestima. Pokušali smo to danas malo da ispravimo. Nema se tu puno šta mijenjati, samo je pitanje koliko ćete moći uraditi ono što ste dosad trenirali. Svako se priprema za Jusufa Nurkića, nisu oni jedini. Svi će se pripremati za 20 minuta i 20 poena. Izbornik Bećiragić je naravno prokomentirao izjavu kolege Herberta.

"Možda je istina. Nek ne poznaje. Naučio je prije utakmice. Sigurno je morao naučiti. I mi smo se tek jučer počeli pripremati za Njemačku. Tako to ide na Europskim prvenstvima. Nije on još ništa loše mislio. Mislio je da ide korak po korak. To što je rekao da ne poznaje igrače može biti nedostatak znanja. Možda je i provokacija. Neka je živ i zdrav", naglasio je Bećiragić.

Kopirati
Drag cursor here to close