Na otvaranju BiH ima omjer 0-9

Deseti pokušaj za prvu pobjedu u prvoj utakmici

Ovo je deseti Eurobasket za BiH, deseta prilika za tu prvu pobjedu. Najmanje atraktivan protivnik otvara mogućnost, da baš ova generacija napravi taj prvi, pravi korak.
Sport / Košarka | 01. 09. 2022. u 02:14 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devet puta su košarkaši BiH igrali na završnim turnirima Eurobasketa, niti jednom do sada nisu ostvarili pobjedu na otvaranju, u onoj prvoj utakmici.

Iako, realno gledajući protivnici su bili izuzetno jaki, u tom trenutku čak i favoriti turnira. Tri puta je BiH igrala protiv Rusije, te po jednom protiv Turske, Francuske, Slovenije, Grčke, Latvije i Poljske. Prva utakmica je bila ona protiv Rusije 1993. godine. Igralo se u Karlsruheu, dres reprezentacije su nosili Adis Bećiragić i Gordan Firić, koji su danas na klupi reprezentacije. Mario Primorac je ubacio 24 poena, Bilalović dodao je 21 poen. Rusi su bili sigurni 99:77.

Rusi su opet bili protivnici u prvoj utakmici 1997. godine, u Gironi. Sabit Hadžić je vodio reprezentaciju, Neno Marković je Rusima ubacio 20 poena, ali je Rusija slavila 65:55.

Ambicije u Francuskoj su bile velike s obzirom na dobre kvalifikacije, međutim na otvaranju Turska je limitirala BiH na svega 42 ubačena poena. Završilo je 57:42, Mostarac Samir Lerić je išao jedini preko deset poena, ukupno jedanaest.

U Turskoj su Rusi bili treći put prvi rival. Opet je BiH bila bez šanse, Rusi su do poluvremena postigli 50 poena, do kraja je bilo +20, 83:63. Tada su Rusi imali Kirilenka s 26 poena. Kod BiH jedini Marković 12.

Na Eurobasketu u Švedskoj, u prvoj utakmici na suprotnoj strani su bili Francuzi s Parkerom, Foirestom, Abdul Wahad. Na klupi reprezentacije BiH je iskusni Draško Prodanović, Damir Mršić je odigrao odličnu utakmicu, 27 poena, BiH je držala korak, ali na kraju nije izdržala. Francuska je imala samo +3 tri na poluvremenu,
na kraju je to bilo više nego uvjerljivih 98:76.

Slična situacija u Beogradu dvije godine kasnije. Sada je na poluvremenu susreta protiv Slovenije na semaforu Pionira stajalo 34:34. Uz Mršića je bio Domercant, pa onda Ovčina, Hukić, od onih nešto mlađih bili su Teletović, Princ, posebno pojačanje je bio centar Aleksandar Radojević. Ipak, ovi igrači nisu uspjeli do kraja zadržati utakmicu u egalu, Slovenija je slavila 74:65, Lakovič je bio prvi strijelac u njihovoj selekciji.

Litva je bila domaćin Eurobasketa 2011. godine, sustav takmičenja se promijenio. Sada je već bilo šest selekcija u skupini. Prvi rival BiH je bila Grčka. Neki od igrača su i danas aktivni, poput recimo Calathesa. Baš su Calathes (13) i Zizis (13) vodili Grčku prema trijumfu 77:67, iako je BiH na poluvremenu vodila tri razlike. Kikanović je s 15 poena bio najefikasniji na parketu uopće. Na ovom turniru BiH je za prolazak dalje trebala u posljednjem kolu pobjedu nad Makedonijom, ali sve je ostalo na tome. Zanimljivo, opet je Sabit Hadžić bio na klupi.

U Sloveniji su svi očekivali tu prvu pobjedu protiv Latvije, ali od početka stvari nisu izgledale dobro. Teletović se tražio, malo i nervoze, pa su Latvijci iskoristili svoju priliku. Freimanis 24 poena na jednoj strani, Đedović 19 na drugoj. Nakon 86:75 za Latviju i poraza od Srbije, BiH je upisala tri trijumfa, onaj treći nad Litvom 78:72 nije bio dovoljan, trebalo je slaviti deset razlike. U jednom trenutku je BiH imala 14 poena prednosti.

I na kraju prije sedam godina, posljednji turnir na kojem je igrala BiH. Duško Ivanović je pripremio ratničku momčad koja se nekako hrvala protiv Poljaka u utakmici na malo poena. Poljaka koji su na kraju krenuli s pobjedom 68:64. U tom susretu je Stipanović bio ispred svih s 20 poena.

Danas, nakon tih sedam godina je jedna nova generacija igrača pred nama. Generacija koja je kroz dva ciklusa kvalifikacija pokazala što i koliko može. Ovo je deseti Eurobasket za BiH, deseta prilika za tu prvu pobjedu. Najmanje atraktivan protivnik otvara mogućnost, da baš ova generacija napravi taj prvi, pravi korak.

Kopirati
Drag cursor here to close