To je najveći problem reprezentacije

Bećiragić: Karakter igrača se teško mijenja

"Karakter igrača se teško mijenja i bojim se da je to naš najveći problem. Za mene ili za bilo kojeg drugog trenera. Ako uspijemo biće puno bolje, ako ne uspijemo biće lošije", rekao je nakon utakmice Bećiragić.
Sport / Košarka | 05. 07. 2022. u 00:13 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najvažnije je da su bh košarkaši izborili taj treći krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo naredne godine. I neće morati igrati pretkvalifikacije za Eurobasket. Na kraju se ispostavilo kako je ustvari navažnija bila ona pobjeda protiv Češke, ali opet tko zna sa kakvim će rosterima ići reprezentacije u naredne slobodne prozore.

Protiv Bugarske je opet bilo mučenje, iako nije moralo biti. Jer recimo u jednom trenutku BiH vodi 40:27, pa Bugari naprave 9:0 seriju. Seriju u kojoj Musa promaši dvije trice i izgubi jednu loptu, Kamenjaš i Halilović ne pogodode neke lake poene i utakmice ode u neizvjesnost. U trećoj četvrtini BiH ima solidnih 51:44, na kraju iste dionice Bugari su na plus četiri.

Sve što je trebalo u takvim situacijama izgleda poprilično jednostavno. Duži napad, postavljena akcija, realizacija iz odigrane. Međutim, u slučaju reprezentacije BiH baš u takvim trenucima slijedi soliranje, brzoplete reakcije, bačene lopte u ruku protivniku, u aut.

Na kraju se dogodilo da je Musa pogodio tricu, tešku, nemoguću za pobjedu 76:73. BiH je imala pet igrača sa deset i više poena što nije loše. Halilović je postigao 16 uz 8 skokova, Lazić 14, Musa 13, Atić 12, Roberson 11. Međutim, promašeno je čak 20 trica (Atić 1/5), Musa (2/8). Ukupno je šut bio skromnih, nešto manje od 47 posto.

"Imamo problema u napadu. Kada krenemo u ritam, izgubimo jeftino lopte, napravimo greške, ranije šutiramo. Kako to riješiti? Pa tako, analizirati ćemo, gledati utakmice, pa ćemo igrače pokušati da natjeramo da takve stvari ne rade. Međutim, karakter igrača se teško mijenja i bojim se da je to naš najveći problem. Za mene ili za bilo kojeg drugog trenera. Ako uspijemo biće puno bolje, ako ne uspijemo biće lošije", rekao je nakon utakmice Bećiragić.

Kao važan segment u kojem bi reprezentacija BiH mogla da bude u prednosti u odnosu na druge kako na Eurobasketu, tako i i u nastavku kvalifikacija za SP, Bećiragić je apostrofirao zajedništvo.

"Mislim da smo tu u prednosti u odnosu na veliku većinu reprezentacija. Da se razumijemo, mi nemamo vrhunske igrače, ekstra klase, ali je tu zajedništvo. To može jako važno, posebno ako bi smo uspjeli riješiti taj problem karaktera igrača. Ako povežemo te dvije stvari, podignemo kvalitetu igre, onda možemo biti konkuretni", istakao je Bećiragić.

Kopirati
Drag cursor here to close