Za kraj prvog kruga Bugarska

Pobjeda važna za budućnost bh košarke

"Ništa se u životu ne mora, ali praktično ovu utakmicu moramo dobiti, ili je izgubiti sa malom razlikom. Nećemo kalkulisati, idemo po pobjedu. Želimo dobru partiju, izvući dobre stvari iz utakmice protiv Češke, ove lošije popraviti", kaže Halilović.
Sport / Košarka | 04. 07. 2022. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Silne turbulencije u europskoj košarci neke reprezentacije su skupo platile. Sada je realnost da na završnim smotrama gledamo Mađarsku, Finsku, Poljsku, selekcije koje nekada nisu bile ni blizu onih najboljih međutim vremena su se promijenila. Zato večerašnji susret za reprezentaciju BiH ima svoju težinu.

Dva boda se u slučaju pobjede neće prenositi u drugi krug, u kojem će šanse za plasman na SP biti znatno smanjene, ali je važno, super važno zadržati bilo kakav korak, priključak za onim najboljim. Bugarska je sva samo ne loš proivnik. Prije četiri dana su izgubili od Litve dva razlike, dobili su Čehe devet, kada se pogledaju rezultati najuvjerljivija je bila BiH u međusobnim duelima.

"Nadamo se da ćemo odigrati ovu najvažniju utakmicu protiv Bugarske na većem nivou nego prvu utakmicu. Spremniji smo barem za dva treninga, što je velika stvar i jedini cilj nam je dobiti Bugare. Ne pravimo kalkulacije, ne želimo to. Želimo da izgradimo tim. Svaki naš trening i sastanak pravimo sa dugotrajnim ciljem, a to je ekipa u svakom momentu, u svakoj sekvenci, napadu i odbrani, znati šta igra. To sada nismo uradili. Ova utakmica protiv Bugarske je prilika da igramo bolje, da bismo došli u situaciju da igramo ravnopravno protiv svih ekipa i da možemo da učinimo sretnim ljude oko nas", kaže novi izbornik Adis Bećiragić.

Jop ranije je najavljeno kako bi Bugari u večerašnjem susretu trebali biti jači za Vezenkova, međutim još uvijek nije sigurno da li će on zaigrati ili ne.

"Ima tu raznih opcija za njega, i za dolazak i nedolazak. Postoji mogućnost da ne dođe.Biće drugačija odbrana sa njim i bez njega. Odgovor na to pitanje je povezan sa njegovim dolaskom ili nedolaskom. Naravno da ćemo morati igrati drugačiju odbranu ako je on tu. Igra na neklasičan način, postiže koš na razne načine. Onaj ko ga bude branio mora paziti i šut i prodor, i "post up".

Kapiten košarkaške reprezentacije BiH, Miralem Halilović, također je istakao kako nema kalkulacija pred utakmicu protiv Bugarske.

" Ništa se u životu ne mora, ali praktično ovu utakmicu moramo dobiti, ili je izgubiti sa malom razlikom. Nećemo kalkulisati, idemo po pobjedu. Želimo dobru partiju, izvući dobre stvari iz utakmice protiv Češke, a ove lošije popraviti. Vjerujemo da smo bolja ekipa od Bugarske, ali to trebamo dokazati na terenu, rekao je Miralem Halilović, koji se osvrnuo i na dolazak Sashe Vezenkova i Dee Bosta u reprezentaciju ponovo.

" Stara mušterija sa dva nova igrača, Vezenkovim i Dee Bostom, koji totalno mijenjaju koncepciju igre. Obojica su igrala praktično po 40 minuta, oni su donijeli većinu poena i skokova. Neće to biti ni približno ista utakmica kao ove što smo ih dobijali sa visokom razlikom. Moramo se fokusirati na sebe, ispraviti greške koje smo analizirali. Stvarno imamo dosta prostora za napredak, potencijala, najprije napadačkog, a onda i defanzivnog. Moramo imati i istu želju kao i u prvoj utakmici. Imali smo 24 ofanzivna skoka, to se ne viđa često, a to pokazuje stvarno našu želju da igramo," mišlješnja je Halilović.

Kopirati
Drag cursor here to close