Kvalifikacije za SP

Košarkaši Bosne i Hercegovine poraženi od Češke Republike

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u petak u Pardubicama od selekcije Češke Republike sa 93:81 u susretu petog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.
Sport / Košarka | 02. 07. 2022. u 00:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znatno ojačana reprezentacija Češke Republike slavila je rezultatom 93:81, a bitno je napomenuti da je domaći sastav vodio od samog početka do kraja susreta.

BiH je u nekoliko navrata imala priliku dovesti meč u rezultatsku neizvjesnost, međutim naši košarkaši u tim trenucima nisu uspjevali iskoristiti slabiju igru protivnika i poentirati. Prva četvrtina okončana je sa sedam razlike prednosti za domaći tim.

U drugom poluvremenu Česi su zaigrali još bolje, učvrstili su obranu i stvorili još veću prednost, te se na poluvrijeme otišlo pri rezultatu 51:36 u korist Čeha.

Posljednji period igre bh. košarkaši započeli su sa 12 poena zaostatka, a domaći sastav nošen publikom ponovo pogađa nekoliko važnih šuteva i odlazi na +17. Međutim u tim se trenucima BiH poenima Edina Atića i Džanana Muse vraća prednost Čeha na 12 poena.

Ipak, BiH do kraja nije uspjela preokrenuti utakmicu u svoju korist. Ponovo su naše košarkaše koštale brojne pogreške koje su domaći košarkaši koristili za nove poene.

U timu BiH istaknuo se Džanan Musa sa 17 poena, dok je John Roberson dodao 16. Čehe je predvodio Ondrej Balvin sa 19 poena, dok su Jaromir Bohacik i Tomaš Satoranski dodali po 16.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u ovom meču nastupila pod vodstvom novog izbornika Adisa Bećiragića, koji nakon preuzimanja klupe 'Zmajeva' od Vedrana Bosnića ipak nije imao dovoljno vremena da upozna ekipu te uigra nove akcije.

BiH će u narednom susretu igrati protiv Bugarske i eventualnom pobjedom plasirala bi se u drugu rundu takmičenja. U drugu rundu prenose se bodovi iz prve, što bi značilo da će u slučaju prolaska Češke bh. tim prenijeti samo dva boda, jer se bodovi protiv zadnjeplasirane ekipe ne prenose, piše Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close