BiH po 22. put dobija sportske heroje

HŠK Zrinjski u konkurenciji za najbolju ekipu, a Bilbija za najboljeg sportaša

Gledatelji će događaj moći pratiti u direktnom TV prijenosu na programu BHT 1, portalima nezavisne.com i bhrt.ba sa početkom u 20 sati.
Sport / Flash | 22. 12. 2022. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina će u petak (23. prosinac) po 22. put dobiti najboljeg sportaša i sportašicu godine. Svečana ceremonija 22. Izbora najboljeg sportaša BiH u tradicionalnoj organizaciji ''Nezavisnih novina'' i Radio televizije BiH održat će se u hotelu ''Holiday'', a gledatelji će događaj moći pratiti u direktnom TV prijenosu na programu BHT 1, portalima nezavisne.com i bhrt.ba sa početkom u 20 sati.

Kao i ranijih godina nagrade u najrelevantnijem izboru ovakve vrste u BiH biće dodijeljene u 12 kategorija. U najužoj konkurenciji za najboljeg sportaša ove godine ostali su tekvandoista Nedžad Husić, nogometaš Nemanja Bilbija i košarkaš Džanan Musa. Tri kandidatkinje za krunu najbolje sportašice BiH su odbojkašica Dajana Bošković, plivačica Lana Pudar i biciklistkinja Lejla Njemčević.

Odlukom stručnog žirija kojim ove godine predsjedava proslavljeni nogometaš Nikola Nikić, za nagradu najbolja ekipa konkuriraju muška košarkaška reprezentacija BiH, ženska odbojkaška reprezentacija BiH i Hrvatski športski klub Zrinjski. U najužem izboru za trenera godine našli su se Stevan Ljubičić, Goran Grahovac i Sergej Jakirović.

''Nakon velikih izazova prošle godine zbog epidemiološke situacije i virusa korona, ove godine se vraćamo manifestaciji uz prisustvo gledatelja. Organizacijski sastanci i sjednice žirija nisu više održavani online, što nam je u mnogome pomoglo da uživo razmijenimo mišljenja i donesemo kao i svih godina ranije jednoglasne odluke'', poručio je Goran Karać, član žirija i urednik sportske redakcije ''Nezavisnih novina''.

Bit će uručene nagrade i za najperspektivniju sportašicu, najperspektivnijeg sportaša, za životno djelo, za fer-plej i razvoj sporta. Nagrađeni će biti najbolji sportaš za osobe s invaliditetom, kao i najbolja ekipu u sportu za invalide. O dobitniku nagrade publike su odlučivali čitatelji ''Nezavisnih novina'' glasanjem na portalu nezavisne.com, a izabrali su nogometaša Nemanju Bilbiju.

''Bila mi je čast da ove godine predsjedavam ovim žirijem. Vjerujem da će svi biti zadovoljni izborom najboljih. Imali smo težak zadatak, ali ponosan sam što su sve odluke kao i ranijih godina donesene su konsenzusom, što je također nastavak tradicije kada je u pitanju Izbor najboljeg sportaša BiH u organizaciji Nezavisnih novina i radio televizije BiH'', rekao je predsjednik žirija 22. Izbora najboljeg sportaša Nikola Nikić.

Partner Izbora najboljeg sportaša BiH u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT je Olimpijski komitet BiH. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close