Sjednica UO

ZZO HNŽ: Inspekcije na terenu smanjile troškove refundacije za bolovanje

Izvješćem o privremenoj spriječenost za rad do i preko 42 dana evidentiran je pad broja refundiranih doznaka za 25 posto i troškova po istima za 29 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Sci-Tech / Znanost | 15. 05. 2018. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održalo je danas petu redovitu sjednicu tijekom koje je usvojeno Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, liječenju izvan Županije, kao i Izvješće o potrošnji lijekova s Liste lijekova. 

Tijekom sjednice istaknuto je kako su kontinuirane terenske kontrole koje Zavod provodi, održane radionice s liječnicima obiteljske medicine i sastanci s obveznicima uplate doprinosa rezultirali smanjenjem broja refundiranih doznaka i troškova po istim. Izvješćem o privremenoj spriječenost za rad do i preko 42 dana evidentiran je pad broja refundiranih doznaka za 25 posto i troškova po istima za 29 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 

Izvješće o upućivanju na liječenje izvan HNŽ -a za za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine ukazuje na i dalje prisutan velik broj oboljelih osoba kojima se dijagnostika i liječenje ne mogu završiti u ugovornim ustanovama u županiji. U promatranom razdoblju zabilježen je veći broj slučajeva leukemija koji su zahtijevali usluge koje se zbog svoje kompleksnosti ne mogu pružiti u zdravstvenim ustanovama HNŽ-a. 

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje Zavoda zdravstvenog osiguranja, Izvješćem o potrošnji lijekova s liste lijekova evidentiran je blagi porast broja ispisanih recepata uz smanjenje broja propisanih pakiranja i utrošenih sredstava. Promatrajući ukupnu potrošnju lijekova s liste lijekova evidentno je kako 85 posto ukupne potrošnje lijekova s liste lijekova otpada na kronične terapije. Istaknuto je kako je posljednje četiri godine evidentan stalni porast broja osiguranika oboljelih od dijabetesa, benigne hipertrofije prostate i astme s pridruženim stanjima. 

U prvom tromjesečju 2018. godine broj osiguranika korisnika ortopedskih pomagala povećan je za 16.03 posto, a potrošnja ortopedskih pomagala u prvom tromjesečju 2018. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, u financijskom smislu, povećana je za 9.3 posto. 

Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine pokazuje kako su, u prvom tromjesečju 2018. godine, ostvareni prihodi od 33.055.278 KM i rashodi od 34.490.730 KM. Ukupan rezultat prvog kvartala daje negativan financijski rezultat od 1.435.452 KM. Razlozi zbog kojih je izvršenje u prvom kvartalu veće od planiranog prosjeka su realizirani transferi zdravstvenim ustanovama i plaćanje dva anuiteta kredita s pripadajućom kamatom, navodi se u priopćenju. 

Kopirati
Drag cursor here to close