Više od 2 godine

Zrak nam skratio životni vijek

"Trajno smanjenje globalnog onečišćenja zraka kako bi se ispunile WHO-ove smjernice dodalo bi 2,2 godina na prosječni očekivani životni vijek".
Sci-Tech / Znanost | 14. 06. 2022. u 12:49 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mikroskopsko zagađenje zraka izazvano izgaranjem fosilnih goriva skraćuje životni vijek ljudi u svijetu za više od dvije godine, objavili su u utorak znanstvenici, prenosi agencija Hina.

U južnoj Aziji prosječna osoba živjela bi pet godina dulje da razine onečišćenja finim česticama promjera do 2,5 mikrometra odgovaraju standardima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), navodi se u izvješću Instituta za energetsku politiku Sveučilišta u Chicagu.

Pluća i krvotok

U indijskim državama Uttar Pradesh i Bihar, u kojima živi 300 milijuna ljudi, bolesti pluća i srca izazvane onečišćenjem PM 2,5 česticama skraćuju očekivani životni vijek za osam godina, a u New Dehiju za deset godina.

Onečišćenje PM 2,5 česticama, što odgovara debljini ljudske lasi, prodire duboko u pluća i ulazi u krvotok.

Godine 2013. UN ga je svrstao među uzročnike raka.

Po WHO-u, razina tih čestica u zraku ne bi smjela prelaziti 15 mikrograma po metru prostornom u 24 sata ili prosječno 5mcg/m3 u godinu dana.

Budući da postoji sve više dokaza da su one jako štetne za zdravlje, WHO je prošle godine postrožio svoje standarde, prvi put od definiranja smjernica za kvalitetu zraka 2005. godine.

"Čisti zrak vraća se u obliku dodatnih godina života za ljude u svijetu", istaknuli su voditeljica istraživanja Crista Hasenkopf i kolege u izvješću "Air Quality Life Index".

"Trajno smanjenje globalnog onečišćenja zraka kako bi se ispunile WHO-ove smjernice dodalo bi 2,2 godina na prosječni očekivani životni vijek".

Gotovo sva naseljena područja u svijetu prekoračuju WHO-ove smjernice, ali najviše u Aziji: 15 puta u Bangladešu, 10 puta u Indiji i 9 u Nepalu i Pakistanu.

Središnja i zapadna Afrika, zajedno s velikim dijelom jugoistočne Azije i dijelovima središnje Amerike, također imaju razine onečišćenja i skraćeni životni vijek iznad globalnog prosjeka.

Kina bilježi poboljšanje

Onečišćenje PM2,5 česticama 2020., što su zadnji dostupni podaci, gotovo je nepromijenjeno u odnosu na godinu dana prije unatoč naglom usporavanju svjetskog gospodarstva i pratećem padu emisija CO2 zbog pandemije covida-19.

"U južnoj Aziji, onečišćenje je zapravo poraslo u prvoj godini pandemije", utvrdili su znanstvenici.

Velika poboljšanja u tom pogledu ostvarila je Kina.

Onečišćenje PM2,5 česticama smanjilo se u toj zemlji za gotovo 40 posto od 2013. do 2020., produljivši očekivani životni vijek za dvije godine.

Ali čak i s tim napretkom, životni vijek u Kini danas je u prosjeku kraći za 2,6 godina.

Najteže su pogođene pokrajine Henan i Hebei u središnjoj Kini te obalna pokrajina Shandong.

U odnosu prema drugim uzrocima prerane smrti, utjecaj onečišćenja PM2,5 česticama usporediv je s pušenjem, veći je više od tri puta nego kod konzumiranja alkohola i šest puta od AIDS-a, navodi se u izvješću.

Kopirati
Drag cursor here to close