Duboke isprike

Znanstvenik koji je sudjelovao u razvoju novičoka ispričao se Navaljnom

Trojica bivših sovjetskih znanstvenika, koji danas imaju više od 70 godina, dosad su javno potvrdila da su sudjelovali u razvoju novičoka.
Sci-Tech / Znanost | 20. 09. 2020. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kemičar koji tvrdi da je bio uključen u tajni sovjetski program u sklopu kojeg je razvijen nervni agens novičok, ispričao se Alekseju Navaljnom, koji je, kako tvrde njemački liječnici, otrovan ovim snažnim nervnim otrovom.

"Duboko se ispričavam Navaljnome jer sam sudjelovao u ovome zločinačkom pothvatu koji je rezultirao razvojem toksične tvari koja ga je otrovala", rekao je u subotu Vil Mirzajanov u intervjuu za oporbeni kanal TV Rain.

Znanstvenik, koji danas živi u Sjedinjenim Državama, prvi je otkrio postojanje novičoka u člancima objavljenim početkom devedesetih godina, piše Hina.

Nakon što mu je pozlilo na letu iz Rusije 20. kolovoza, Aleksej Navaljni primljen je u berlinsku bolnicu u kojoj se još oporavlja od posljedica trovanja ovim nervnim otrovom. Toksikološki testovi krvi ruskog političara provedeni u njemačkome vojnom laboratoriju dali su “nepobitan dokaz” po kojemu je on otrovan novičokom.

Moskva i dalje odbacuje takvu mogućnost, unatoč zaključcima i dokazima znanstvenika iz njemačkih, francuskih i švedskih laboratorija.

Trojica bivših sovjetskih znanstvenika, koji danas imaju više od 70 godina, dosad su javno potvrdila da su sudjelovali u razvoju novičoka.

"Navaljni će morati biti vrlo strpljiv, no na kraju će ozdraviti", rekao je Vil Mirzajanov, predvidjevši mu potpun oporavak za "otprilike godinu dana".

On smatra da je Navaljni vjerojatno progutao otrov te da se čini kako nije doveo u opasnost i druge ljude.

Suprotno tomu, drugi znanstvenik koji je sudjelovao u stvaranju novičoka, Vladimir Uglev, ruskom je istražnom tijelu kazao kako činjenica da je Navaljni preživio upućuje na to da je došao u kontakt s otrovom kroz kožu te da ga nije progutao.

Kopirati
Drag cursor here to close